Ranne Jajo
Jajo poranne 3w1 - trzy różne wersje podania jajka w jednym pysznym śniadaniu. Jajko w koszulce na toście francuskim z mozarellą, w sosie holenderskim, z dodatkiem pomidora krzeszowickiego malinowego, podpieczonej lekko szynki parmeńskiej, świeżego szczypiorku oraz bazylii. Energia na dużą część dnia.
Sos holenderski
Garnek z wodą stawiamy na kuchence i doprowadzamy do wrzenia. Masło w temperaturze pokojowej dodajemy do żółtek i mikserem ubijamy nad parą wodą aż sos wyraźnie się zagęści. Zdejmujemy znad pary i dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
Tosty francuskie z mozarellą
Cienka warstwę mleka wylewamy na talerzyk, na drugim talerzyku lekko rozmieszane jajko i na trzecim bułka tarta wymieszana z papryką i oregano. Z kromek chleba tostowego wycinamy szklanką kółka, między dwa krążki chlebowe wkładamy plaster mozarelli i lekko przyciskamy. Następnie zanurzamy szybko w mleku i lekko wilgotny tost panierujemy w bułce tartej oraz jajku. Smażymy na patelni z dodatkiem łyżki masła.
Pozostałe składniki
Jajko w koszulce. Wodę doprowadzamy do wrzenia, kiedy się zagotuje mieszamy wodę intensywnie mieszadłem i szybkim ruchem wlewamy jajko w środek utworzonego wiru, szybki film instruktażowy dzięki uprzejmości Gordona tutaj. Po 2 minutach wyjmujemy jajko, płuczemy w zimnej wodzie.
Szynkę parmeńską grillujemy przez 2 min pod opiekaczem.
Na toście francuskim kładziemy szynkę, bazylię, pomidora i jajko. Sosem holenderskim pokrywamy połowę jajka. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i pomidorkiem koktajlowym.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));
Sos holenderski
- 2 żółtka
- 50g masła Lurpak
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, biały pieprz
Garnek z wodą stawiamy na kuchence i doprowadzamy do wrzenia. Masło w temperaturze pokojowej dodajemy do żółtek i mikserem ubijamy nad parą wodą aż sos wyraźnie się zagęści. Zdejmujemy znad pary i dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
Tosty francuskie z mozarellą
- 4 kromki chleba tostowego
- 1 kulka Mozarelli
- 2 jajka
- Bułka tarta
- Mleko
- Papryka ostra w proszku
- Suszone oregano
- Masło
Cienka warstwę mleka wylewamy na talerzyk, na drugim talerzyku lekko rozmieszane jajko i na trzecim bułka tarta wymieszana z papryką i oregano. Z kromek chleba tostowego wycinamy szklanką kółka, między dwa krążki chlebowe wkładamy plaster mozarelli i lekko przyciskamy. Następnie zanurzamy szybko w mleku i lekko wilgotny tost panierujemy w bułce tartej oraz jajku. Smażymy na patelni z dodatkiem łyżki masła.
Pozostałe składniki
- 1 jajko
- 1 plaster szynki parmeńskiej
- 1 plaster pomidora
- 2 listki bazylii
- szczypiorek
- pomidorki koktajlowe szt 1
- sól morska i świeżo zmielony pieprz kolorowy
Jajko w koszulce. Wodę doprowadzamy do wrzenia, kiedy się zagotuje mieszamy wodę intensywnie mieszadłem i szybkim ruchem wlewamy jajko w środek utworzonego wiru, szybki film instruktażowy dzięki uprzejmości Gordona tutaj. Po 2 minutach wyjmujemy jajko, płuczemy w zimnej wodzie.
Szynkę parmeńską grillujemy przez 2 min pod opiekaczem.
Na toście francuskim kładziemy szynkę, bazylię, pomidora i jajko. Sosem holenderskim pokrywamy połowę jajka. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i pomidorkiem koktajlowym.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));