Rajska rolada
Znów mam dla Was coś absolutnie pysznego - orzechowe biszkopty, a pomiędzy nimi krem budyniowy i rolada biszkoptowa z jabłkami. Jak zwykle gdy nie mam pomysłu sięgam po przepisy siostry Anastazji i trochę je modyfikuję, tak było i tym razem, pozwoliłam sobie na pominięcie galaretki, która była w oryginalnym przepisie. To ciasto wymaga trochę pracy, ale jest po prostu przepyszne więc warto poświęcić mu kilka chwil.
Przyznam, że uwielbiam takie warstwowe ciasta, coś składasz, coś mieszasz, a potem jeden szybki ruch nożem i jest radość, że znów udało się zrobić coś pysznego.
Ciasto rajska rolada - składniki i przygotowanie:
Biszkopt orzechowy:
- 8 jaj
- 8 łyżek zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 6 łyżek bułki tartej
- 8 łyżki cukru kryształu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując. Gdy się rozpuści dodajemy kolejno żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami, bułką tartą oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Połowę ciasta przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 25 min. w 180 st. C. Jeśli macie 2 blaszki tej samej wielkości to możecie upiec oba placki jednocześnie, jeśli nie to pieczecie jeden, a następnie drugi.
Rolada z jabłkami:
4 jaja
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 średnich jabłek
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Nie przerywając mieszania wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na dużej blaszce z piekarnika, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia wykładamy jabłka i wyrównujemy. Na jabłkach rozprowadzamy równą warstwą ciasto biszkoptowe i pieczemy ok 20 minut w 180 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i wykładamy na drugą stronę, najlepiej odrazu na ściereczkę. Zdejmujemy papier do pieczenia i zawijamy roladę w ścierkę, jabłkami do środka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krem budyniowy:
1/2 litra mleka
2 żółtka
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła
W 1/2 szklanki mleka miksujemy żółtka z mąkami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Na wrzące mleko wlewamy powoli roztrzepane żółtka i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Tak przygotowany budyń studzimy.
Miękkie masło ucieramy do białości (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera), następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu.
Złożenie ciasta:
Biszkopt orzechowy - 1/2 masy, pokrojona w plastry rolada - 1/2 masy - biszkopt orzechowy - polewa czekoladowa (przepis na polewę macie tutaj)