RAISIN BUTTERMILK COFFEE CAKE

RAISIN BUTTERMILK COFFEE CAKE

Zdjęcie - RAISIN BUTTERMILK COFFEE CAKE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ostatnio dominują u mnie wypieki drożdżowe , ale na odmianę upiekłam takie oto ucierane ciasto z rodzynkami i maślanką. Wbrew pozorom nie ma w nim kawy , ale za to jest cynamon (w oryginale nawet całkiem sporo) i orzechy. Wiem , że niektórzy nie przepadają za rodzynkami , więc śmiało mogą z nich zrezygnować - i bez tego ciasto będzie dobre.
Przepis pochodzi z tej strony.

Kruszonka:
- 1 szkl. brązowego cukru
- 1 szkl. posiekanych orzechów (u mnie włoskie)
- 7 dag masła lub margaryny
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżeczki cynamonu (dałam 1 łyżeczkę , resztę uzupełniłam mąką)

Tłuszcz rozpuścić , wymieszać z resztą składników.

Ciasto:
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 2 jajka
- 3 szkl. mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szkl. maślanki
- 1 szkl. rodzynków

Miękki tłuszcz utrzeć z cukrem , dodawać po jednym jajku , dokładnie ubijając. Wymieszać wszystkie suche składniki (oprócz rodzynków) i dodawać po trochu do masy , na przemian z maślanką. Na koniec dodać rodzynki. Połowę masy wyłożyć do natłuszczonej blachy (23 x 33 cm - ja użyłam trochę mniejszej) , posypać połową kruszonki , wylać resztę ciasta , delikatnie rozprowadzić , wierzch posypać pozostałą kruszonką. Piec w temp. 180 st.C. przez 35-40 minut (do suchego patyczka).

Zdjęcie - RAISIN BUTTERMILK COFFEE CAKE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów