Rafaello

Pyszne i dosłownie rozpływające się w ustach domowe rafaello z mnóstwem białej czekolady, odrobiną Malibu. Mniam <3 Przepis znalazłam w kalendarzu na rok 2016 magazynu "Kuchnia". Zapraszam do przygotowań!
Zdjęcie - Rafaello - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
70 g masła
50 ml śmietany kremówki
40 g miodu
450 g białej czekolady (4,5 tabliczki)
70 ml Malibu migdały wiórki kokosowe 

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. W rondelku umieszczamy masło, śmietankę i miód, podgrzewamy do rozpuszczenia. Dodajemy pokruszoną czekoladę i podgrzewamy na bardzo małym ogniu często mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy Malibu i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na około 4 godziny, aż masa będzie twarda.
2. Migdały (około 20-30 sztuk) zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na bok na 10 minut, a następnie przelewamy lodowatą wodą. Obieramy ze skórki i odkładamy na bok.
3. Z zastygniętej masy odrywamy kawałek, wbijamy w nią migdał i szybko formujemy kuleczkę między dłońmi. obtaczamy w wiórkach kokosowych i odkładamy na talerz. Czynność powtarzamy z resztą masy. Gotowe kuleczki wkładamy do lodówki do schłodzenia na dodatkowe 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego! :)
Zdjęcie - Rafaello - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rafaello - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Wafle z galaretką
1

Wafle z galaretką

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Trufle z czarnym czosnkiem i solą morską
1

Trufle z czarnym czosnkiem i s…

food² food²
Food Square

Cake pops
2

Cake pops

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

 Nugatowo-karmelowe semifreddo

Nugatowo-karmelowe semifreddo

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Bajaderki w wersji mini czyli przegląd tygodnia
1

Bajaderki w wersji mini czyli…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Trufle czekoladowe z piwem
3

Trufle czekoladowe z piwem

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni