Racuchy z jabłkami
Przepis pochodzi ze starej, wysłużonej Kuchni Polskiej. Ten przepis lubię najbardziej. Zmniejszyłam tylko ilość cukru. Kilkadziesiąt lat temu ludzie mieli chyba trochę słodsze podniebienia :) Racuchy wychodzą delikatne i po prostu pyszne. Jedyny szkopuł w tym, że przy racuchach trzeba czekać, aż ciasto urośnie. Ale naprawdę warto! Tutaj, dla równowagi, jest przepis na najłatwiejsze i najszybsze placuszki z jabłkami.
Racuchy z jabłkami porcja na 3 osoby
250 g mąki tortowej, 2 łyżki cukru, 12 g drożdży, 1 szkl. mleka, 2 jajka, 5 łyżek oleju, 1/4 łyżeczki soli, 1-2 jabłka pokrojone w kostkę
Mąkę z solą przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać je cukrem i zalać połową ciepłego mleka. Odstawić na 10-15 minut, aż drożdże ruszą. W tym czasie w innym naczyniu wymieszać resztę mleka z olejem i jajkami oraz obrać i pokroić jabłka. Do wyrośniętych drożdży dodać płynne składniki i wymieszać łyżką. Dodać jabłka i wymieszać jeszcze raz. Zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i łyżką kłaść placuszki. Smażyć na średnim ogniu. Gdy zaczną na brzegach pojawiać się pęcherzyki powietrza, to znaczy, że można je już przewrócić na drugą stronę. Dosmażyć na złoto na drugiej stronie i odkładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawać z cukrem pudrem.