RABARBAROWY WIENIEC

RABARBAROWY WIENIEC

Zdjęcie - RABARBAROWY WIENIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - RABARBAROWY WIENIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTak się szęśliwie złożyło , że natknęłam się w sklepie na rabarbar (w tych stronach jest on rzadko spotykany , podobnie zresztą jak np. korzeń pietruszki). Nie namyślając się zatem długo , postanowiłam przyłączyć się do Weekendu rabarbarowego tym oto "wieńcem". Dosyć drobno pokroiłam rabarbar , więc może nie za bardzo widać go w cieście , ale w smaku jest jak najbardziej wyczuwalny. Słodkie ciasto migdałowe z soczystymi łatkami owocowymi - doskonałe połączenie :-) Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta domowe" nr 49.


Zdjęcie - RABARBAROWY WIENIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 375 g rabarbaru
- 250 g margaryny
- 250 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- szczypta soli
- 5 jajek
- 100 g zmielonych migdałów
- 250 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Rabarbar obrać , umyć i pokroić na małe kawałki.
Tłuszcz ubić z cukrem , cukrem waniliowym , solą i żółtkami na pienistą masę.
Rabarbar wymieszany razem z migdałami dodać do ciasta i domieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem.
Formę w kształcie wieńca , o średnicy ok. 26 cm , nasmarować tłuszczem , wysypać tartą bułką i napełnić ciastem. Piec około 1 godziny w temp. 175-180 st.C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Zdjęcie - RABARBAROWY WIENIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów