Rabarbarowe ciasto z maślanką

RABARBAR
Pewnie kojarzy się Wam z kompotem i dzieciństwem.Na szczęście można go używać i podawać na wiele sposobów.
Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem. Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i znaczącą ilość kwasu szczawiowego.Ma duże ilości witaminy A, C, E oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez. Jego kwaśny smak pochodzi od kwasów cytrynowego i jabłkowego, które mają właściwości odkażające. Jest również cennym źródłem błonnika.Jednak rabarbar to przede wszystkim warzywo, którym można wzbogacić wiosenne menu.
Kupując rabarbar pamiętajcie, że najlepsze sąmłode, sprężyste i różowe łodygi. Unikajcie pędów miękkich i popękanych. Ogonki o zielonym miąższu i skórce są grube i kwaśne. Ogonki z różową skórką i miąższem są nieco słodsze. Natomiast te o czerwonym miąższu mają lekko malinowy smak.
Czyli – im czerwieńsza łodyga, tym słodszy rabarbar.Łodygę obiera się z liści i ze skórki, po czym można ją gotować, dusić lub piec.
Polecam ciasto z tym kwaśnym warzywem.
Składniki:
- 7-8 łodyg rabarbaru
- kostka masła
- 10 łyżek maślanki
- 2 szklanki pszennej mąki
- 5 jajek
- szklanka cukru + 2 łyzki do posypania rabarbaru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- parę kropli aromatu waniliowego
- cukier puder do posypania

Rabarbar umyłam i obrałam ze skórki.

Pokroiłam go ukośnie na małe kawałki.

Przełożyłam go do miski i posypałam około dwoma łyżkami cukru.

Do miski miksera włożyłam miękkie masło.Dosypywałam cukier i zmiksowałam na białą masę.

Dosypałam cukier waniliowy.

Wbiłam jajka.

Utarłam składniki na gładką masę.
Stopniowo dodawałam maślankę nie przerywając miksowania.

Następnie dodawałam do masy mąkę i proszek do pieczenia.

Wlałam kilka kropli aromatu waniliowego i ucierałam tak długo,aż wszystkie składniki zamieniły się w jednolitą masę.

Przełożyłam ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę.


Układałam na nim pokrojonego rabarbara.

Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnikai piekłam około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Gdy wystygło wyjęłam z formy i posypałam cukrem pudrem.

Słodycz ciasta idealnie kontrastowała z kwaskowatym rabarbarem.Polecam!

Smacznego