Quiche ziołowy
Dzis danie, ktore robi sie samo, to znaczy samo sie piecze i nie trzeba nic mieszac. To tak z braku czasu na dogladanie garow ;)
skladniki:
ciasto francuskie
2 lyzki bulki tartej
peczek pietruszki
rozmaryn
tymianek
oregano
szalwia
bazylia
2 zabki czosnku
250 g twarogu
4 jajka
2 lyzki smietany kremowki
1 lyzka maki ziemniaczanej
sol, pieprz, galka muszkatalowa
Foremke tradycyjnie smarujemy tluszczem, wykladamy ciastem francuskim, ktore nakluwamy widelcem i posypujemy 1 lyzka bulki tartej.
Twarozek wymieszac z jajkami, dodac smietane i make ziemniaczana. Na koncu dodac posiekany czosnek i ziola. Ja dodalam suszone, poza pietruszka. Jesli beda to ziola swieze to uprzednio nalezy je posiekac.
Farsz doprawic sola, pieprzem i galka. Dokladnie wymieszac i przelac na ciasto. Wierzch ciasta posypujemy pozostala bulka tarta.
Quiche pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez okolo 30-40 minut.
Podawac na cieplo z salata.
Smacznego!
skladniki:
ciasto francuskie
2 lyzki bulki tartej
peczek pietruszki
rozmaryn
tymianek
oregano
szalwia
bazylia
2 zabki czosnku
250 g twarogu
4 jajka
2 lyzki smietany kremowki
1 lyzka maki ziemniaczanej
sol, pieprz, galka muszkatalowa
Foremke tradycyjnie smarujemy tluszczem, wykladamy ciastem francuskim, ktore nakluwamy widelcem i posypujemy 1 lyzka bulki tartej.
Twarozek wymieszac z jajkami, dodac smietane i make ziemniaczana. Na koncu dodac posiekany czosnek i ziola. Ja dodalam suszone, poza pietruszka. Jesli beda to ziola swieze to uprzednio nalezy je posiekac.
Farsz doprawic sola, pieprzem i galka. Dokladnie wymieszac i przelac na ciasto. Wierzch ciasta posypujemy pozostala bulka tarta.
Quiche pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez okolo 30-40 minut.
Podawac na cieplo z salata.
Smacznego!