Quesadillas z wieprzowiną
- 500 g mielonej wieprzowiny
- sól, pieprz, do smaku
- 1 łyżka oliwy, do smażenia
- pół zielonej papryki
- pół czerwonej papryki
- garść świeżej kolendry
- 1 szklanka sera cheddar, z papryczką Jalapeño
- 8 tortilli
To było moje pierwsze podejście do Quesadillas i jakże udane! Sądziłam, że nie będzie łatwo przewrócić tortille, a jednak wszystko poszło gładko i co najważniejsze szybko.
Smak tej potrawy jest nie do opisania. Po prostu trzeba jej spróbować. Najlepiej smakuje z Salsą z mango i awokado albo z Dipem ala Guacamole.
Sposób przygotowania:1. Rozgrzej patelnię i usmaż mięso, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.
2. Pokrój papryki na małe kosteczki.
3. Poszatkuj liście kolendry.
4. Zetrzyj ser na tarce.
5. Rozgrzej grill albo patelnię grillową.
6. Najlepiej na desce, połóż jedną tortillę.
7. Rozłóż równomiernie ser, zwłaszcza przy brzegach.
8. Następnie rozłóż mięso, papryki i posyp całość kolendrą.
9. Następnie wierzch znowu posyp startym serem i przykryj drugą tortillą.
10. Delikatnie połóż quesadillas na grillu. Grilluj z obu stron.
11. Przełóż z powrotem na deskę i pokrój quesadillas na 4 części.
12. Od razu podawaj z Salsą z mango i awokado albo z Dipem ala Guacamole.
Smacznego!
Ilość porcji: x 4 Czas przygotowania: 30min