QUESADILLA EXPRESOWO
Lubię tortillę jednak w przypadku tej domowej jeżeli dodam odpowiednią dla mojego uznania (czyli ogromną) ilość dodatków nie da się jej kulturalnie zjeść. Natomiast quesadilla jest rozwiązaniem idealnym. Zawiera placki tortilli, które bardzo lubię i dowolną ilość ulubionego nadzienia a przy tym można ją elegancko zjeść lub w bardzo fajny sposób podać gościom pokrojoną na trójkąty. Podaje wam przepis ekspresowy z gotowych placków ale jak kiedyś znajdę recepturę idealną to i placki chętnie wykonam sama w domu i na pewno przepis tu wrzucę :-). Bardzo polecam jako błyskawiczny obiad lub wczesną kolację a może nawet przystawkę :-).
Ilość: dla 2 osób
Poziom trudności: 1/10
Czas przygotowania: 20minut
SKŁADNIKI:
- 4 placki tortilli
- 6 niewielkich pieczarek
- 1/3 niedużej cebuli
- kilka łyżek kukurydzy z puszki
- 100g startego sera żółtego
Na sos:
- 1 mały jogurt grecki
- 1 duża łyżka śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Pieczarki kroimy w cienkie plastry, cebulę siekamy jak najdrobniej i wszystko razem wrzucamy na patelnie z łyżką oleju i łyżką masła. i smażymy aż pieczarki się ładnie przyrumienią. Potrwa to około 10minut.
2. W międzyczasie możemy przygotować sos. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Jogurt mieszamy ze śmietaną i dodajemy czosnek i posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe.
3. Na tym etapie pozostają już tylko formalności czyli 1 z placków tortilli umieszczamy na patelni i nakładamy na niego część sera, pieczarki i kukurydzę i na wierz posypujemy serem żeby wszystko się ładnie przylepiło do tortilli i nie rozpadło przy przewracaniu. Następnie podgrzewamy ją kilka minut ok2 bez tłuszczu na nieprzywierającej patelni pod przykryciem. Po tym czasie przewracamy ją na drugą stronę, przykrywamy pokrywką i podgrzewamy kolejne 2min. Tak samo postępujemy z drugą tortillą.
4. Podajemy od razu pokrojoną okrągłym nożem do pizzy na trójkąty suto polaną sosem.
Smacznego!