Pyzy z kapustą i grzybami w omaście z oleju lnianego
Składniki:
- 1 kg surowych ziemniaków
- 250 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 50 g mąki pszennej
- sól do smaku
na farsz:
- 200 g kiszonej kapusty
- 40 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- sól do smaku
- pieprz do smaku
na omastę:
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju Kujawski lnianego tłoczonego na zimno
- 1 łyżka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie
Suszone grzyby zalać wodą i zostawić na noc do namoczenia.
Kiszoną kapustę przepłukać, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać namoczone grzyby i szczyptę soli. Gotować na małym ogniu przez 1 godzinę. Wystudzić, a następnie odcedzić i drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa.
Obrać cebulę i drobno posiekać. Rozgrzać na patelni olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać posiekaną kapustę z grzybami i krótko razem przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
Obrać cebule i drobno posiekać. Rozgrzać na patelni olej rzepakowy i usmażyć na nim cebulę na rumiano. Przestudzić i wymieszać z olejem lnianym.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Sitko wyłożyć tetrową ściereczką i wylać na nie masę. Odcisnąć, a sok odstawić, aby skrobia opadła na dno naczynia. Ugotowane ziemniaki wymieszać z odciśniętą miazgą i mąką. Dodać osadzoną na dnie naczynia skrobię i sól. Wyrobić.
Z przygotowanej masy formować płaskie krążki. Na środku kłaść porcję farszu, zawinąć brzegi i uformować zgrabne kulki.
Zagotować w garnku lekko osoloną wodę. Wkładać partiami pyzy i gotować 4 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać od razu okraszone olejem lnianym z cebulką.
Przepis pochodzi z aronia-wiemcojem.blogspot.com