Pyzy z kapustą i grzybami w omaście z oleju lnianego

Pyzy z kapustą i grzybami w omaście z oleju lnianego

Zdjęcie - Pyzy z kapustą i grzybami w omaście z oleju lnianego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pyzy z kapustą i grzybami w omaście z oleju lnianego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pyzy z kapustą i grzybami w omaście z oleju lnianego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pyzy z kapustą i grzybami w omaście z oleju lnianego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pyzy z kapustą i grzybami w omaście z oleju lnianego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pyzy z kapustą i grzybami w omaście z oleju lnianego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pyzy z kapustą i grzybami w omaście z oleju lnianego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pyzy z kapustą i grzybami w omaście z oleju lnianego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pyzy z kapustą i grzybami w omaście z oleju lnianego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 250 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 50 g mąki pszennej
  • sól do smaku

na farsz:

  • 200 g kiszonej kapusty
  • 40 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

na omastę:

  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju Kujawski lnianego tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie

Suszone grzyby zalać wodą i zostawić na noc do namoczenia.

Kiszoną kapustę przepłukać, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać namoczone grzyby i szczyptę soli. Gotować na małym ogniu przez 1 godzinę. Wystudzić, a następnie odcedzić i drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa.

Obrać cebulę i drobno posiekać. Rozgrzać na patelni olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać posiekaną kapustę z grzybami i krótko razem przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem.

Obrać cebule i drobno posiekać. Rozgrzać na patelni olej rzepakowy i usmażyć na nim cebulę na rumiano. Przestudzić i wymieszać z olejem lnianym.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Sitko wyłożyć tetrową ściereczką i wylać na nie masę. Odcisnąć, a sok odstawić, aby skrobia opadła na dno naczynia. Ugotowane ziemniaki wymieszać z odciśniętą miazgą i mąką. Dodać osadzoną na dnie naczynia skrobię i sól. Wyrobić. 

Z przygotowanej masy formować płaskie krążki. Na środku kłaść porcję farszu, zawinąć brzegi i uformować zgrabne kulki.

Zagotować w garnku lekko osoloną wodę. Wkładać partiami pyzy i gotować 4 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać od razu okraszone olejem lnianym z cebulką.

 

 

Przepis pochodzi z aronia-wiemcojem.blogspot.com  

Kategorie przepisów