Pyzy mięsne

Pyzy mięsne

Zdjęcie - Pyzy mięsne  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Pyzy jak ja dawno ich nie jadłam, ostatnio to było z pięć lat temu jak nie lepiej :-) dlatego postanowiłam zrobić aby, moje dzieci również poznały tą potrawę i została zapamiętana a nauczyłam się ich robić jeszcze w szkole.


  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 350 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 500 g mielonego z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do mięsa według własnego smaku

 

Mięso przyprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z rozgniecionym czosnkiem przez praskę. Ziemniaki zmielić przez maszynkę dodać szczyptę soli, jajko oraz przesianą mąkę - zagnieść ciasto. Wstawić na gaz wodę w której ugotujemy pyzy. Ciasto rozwałkować na kwadraty ok wielkości 6x6cm na grubość ok 5 mm kłaść po kawałku mięsa i sklejać zwijając w rulonik. Wrzucać na gorącą gotującą się wodę i gotować ok 2-3 minutki od wypłynięcia.

Podawać z usmażoną cebulką

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

 

 

Zdjęcie - Pyzy mięsne  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów