Pyzy mięsne
Pyzy jak ja dawno ich nie jadłam, ostatnio to było z pięć lat temu jak nie lepiej :-) dlatego postanowiłam zrobić aby, moje dzieci również poznały tą potrawę i została zapamiętana a nauczyłam się ich robić jeszcze w szkole.
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- szczypta soli
- 350 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
- 500 g mielonego z indyka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do mięsa według własnego smaku
Mięso przyprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z rozgniecionym czosnkiem przez praskę. Ziemniaki zmielić przez maszynkę dodać szczyptę soli, jajko oraz przesianą mąkę - zagnieść ciasto. Wstawić na gaz wodę w której ugotujemy pyzy. Ciasto rozwałkować na kwadraty ok wielkości 6x6cm na grubość ok 5 mm kłaść po kawałku mięsa i sklejać zwijając w rulonik. Wrzucać na gorącą gotującą się wodę i gotować ok 2-3 minutki od wypłynięcia.
Podawać z usmażoną cebulką
Smacznego