pyszne knedle z węgierkami
Nie wiem, jak to się stało, że nie wstawiłam dotychczas tego przepisu... to moje ukochane danie "na słodko"!
Składniki:
Śliwki wypestkować - kroić w poprzek do 3/4 obwodu, tak, żeby się nie rozpadły na połówki.
Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć, dodać jajo, szklankę mąki pszennej i szklankę mąki ziemniaczanej, szybko wyrobić ciasto. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok 4 cm; oddzielać z niego porcje ciasta o szerokości ok. 2 cm. W dłoni uformować płaski placuszek, wnętrze sliwki wypełnić cukrem, zamknąć owoc, włożyć w placuszek z ciasta, oblepić nim śliwkę i uformowac kulę dłońmi posypanymi mąką ziemniaczaną (do tego potrzebne było te trochę z przepisu). Wrzucać partiami na osolony wrzątek z drugą łyżką masła. Gotować 5 minut od wypłynięcia.
Podawać z czym kto lubi; dla mnie prawdziwe knedle są tylko z bułką tartą przyrumienioną na maśle, ale de gustibus non disputandum.
Smacznego!
Jeszcze jedna uwaga: knedle trzeba robić szybko, bo ciasto ziemniaczane rzednie, jak leży.
Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków
- 1 kg śliwek węgierek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka (i trochę) mąki ziemniaczanej
- 1 jajo
- łyżka masła
- sól
- cukier
Śliwki wypestkować - kroić w poprzek do 3/4 obwodu, tak, żeby się nie rozpadły na połówki.
Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć, dodać jajo, szklankę mąki pszennej i szklankę mąki ziemniaczanej, szybko wyrobić ciasto. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok 4 cm; oddzielać z niego porcje ciasta o szerokości ok. 2 cm. W dłoni uformować płaski placuszek, wnętrze sliwki wypełnić cukrem, zamknąć owoc, włożyć w placuszek z ciasta, oblepić nim śliwkę i uformowac kulę dłońmi posypanymi mąką ziemniaczaną (do tego potrzebne było te trochę z przepisu). Wrzucać partiami na osolony wrzątek z drugą łyżką masła. Gotować 5 minut od wypłynięcia.
Podawać z czym kto lubi; dla mnie prawdziwe knedle są tylko z bułką tartą przyrumienioną na maśle, ale de gustibus non disputandum.
Smacznego!
Jeszcze jedna uwaga: knedle trzeba robić szybko, bo ciasto ziemniaczane rzednie, jak leży.