Puszysty sernik o aromacie pomarańczy
Cześć,
Tym razem moje ulubione ciasto i to w lekkim wydaniu. Inspiracja zaczerpnięta z bloga Kwestia Smaku. Zapraszam na puszysty sernik o aromacie pomarańczy.
Składniki (na sernik o średnicy 26 cm):
- 1 kg zmielonego twarogu,
- 250 gram miękkiego masła,
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 6 jajek,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 200 ml śmietanki 36%,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- skórka starta z trzech pomarańczy,
- tarte migdały do podsypania ciasta.
Making-of:
- Masło ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy na zmianę po jednym żółtku z łyżką cukru pudru, cały czas miksując.
- Dodajemy do masy ser i miksujemy dalej. Następnie dodajemy cukier wanilinowy, śmietankę, tartą skórkę z pomarańczy oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
- Ubijamy białka. Masę łączymy delikatnie z pianą z białek mieszając je drewnianą łyżką.
- Ciasto wylewany na tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną tartymi migdałami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto. Po ostygnięciu piekarnika, zostawiamy ciasto w chłodnym miejscu na pare godzin (a najlepiej na całą noc) do całkowitego ostygnięcia.
- Ciasto można polać kremem lemon curd lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Gosia
Reklamy