Puszysty omlet z jabłkami
Nadeszła jesień, a więc nadszedł czas na dania z jabłkami. Mam w planach wykorzystanie ich w każdy możliwy sposób w daniach słonych jak i słodkich, jabłka są bardzo wdzięcznym tematem w kuchni:) Dziś przedstawiam je w wersji słodkiej w postaci bardzo puszystego omleta z jabłkami w miodzie. Doskonały na śniadanie, deser a jak dla mnie nawet na kolację. Robi się go bardzo szybko i nie jest skomplikowany w przygotowaniu, na prawdę warto, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Puszysty omlet z jabłkami(4 porcje)
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych i porojone na grubsze plasterki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 szklanki miodu
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 duże jajka, żółtka oddzielone od białek
- 1 szklanka mleka
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C.
- W patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku o średnicy 26 cm* rozgrzej na średnim ogniu masło. Włóż jabłka, posyp je 1 łyżką cukru, skrop sokiem z cytryny i smaż mieszając od czasu do czasu, aż się ładnie skarmelizują, przez około 6 minut. Dodaj 1/4 szklanki miodu i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, przez około 1 minutę. Rozprowadź jabłka równomiernie na dnie patelni i zdejmij z ognia.
- W średniej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W średniej misce ubij żółtka z mlekiem i pozostałymi 2 łyżki cukru. Wmieszaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj rózgą żeby nie było grudek.
- Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszaj je delikatnie wcześniej przygotowanej masy. Rozłóż masę równomierną warstwą na przygotowanych jabłkach.
- Włóż patelnię do piekarnika i piecz przez około 20 minut, do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 5 minut, po czym za pomocą noża oddziel brzegi omleta od krawędzi patelni, przyłóż duży talerz i szybko odwróć patelnię by omlet wylądował na talerzu jabłkami do góry.
- Pokrój omlet na kawałki i podawaj posypany cukrem pudrem lub polany miodem.
*jeżeli nie posiadasz takiej patelni, przełóż podsmażone jabłka do naczynia żaroodpornego i dalej postępuj zgodnie ze wskazówkami.
Smacznego!
English version
Fluffy apple pancake(4 servings)
Ingredients:
- 2 tablespoons of butter
- 2 apples— halved, peeled, cored and sliced
- 3 tablespoons sugar
- 1 tablespoon lemon juice
- 1/4 cup honey
- 1 cup all-purpose flour
- 1 teaspoon baking powder
- pinch of salt
- 4 large eggs, separated
- 1 cup milk
Preparation:
- Preheat the oven to 180 oC.
- In a 26 cm nonstick ovenproof skillet, melt the butter. Add the apples, 1 tablespoon of the sugar and the lemon juice and cook over moderately high heat, stirring occasionally, until the apples are golden, about 6 minutes. Add the 1/4 cup of honey and simmer over low heat until thickened, about 1 minute. Spread the apples in an even layer and remove the pan from the heat.
- In a medium bowl, whisk the flour with the baking powder and salt. In a medium bowl, whisk the egg yolks with the milk and the remaining 2 tablespoons of sugar. Whisk the liquid into the dry ingredients.
- In a medium bowl, using a handheld electric mixer, beat the egg whites at medium speed until firm peaks form, about 2 minutes. Fold the beaten whites into the batter and scrape it evenly over the apples.
- Bake the pancake in the preheated oven for about 20 minutes, until it is golden and puffed. Let the pancake cool for 5 minutes, run a knife around the edge to loosen the pancake, then invert it onto a serving plate.
- Cut the pancake into wedges and serve at once with sprinkled with powdered sugar and more honey if You like.
Enjoy!