Puszyste ślimaczki z makiem
Znalazłam ten przepis w jednym z numerów gazety TINA. W oryginale bułeczki były z makiem i śliwkami. Ja ponieważ miałam otwartą puszkę z masą makową, postanowiłam ją wykorzystać do drożdżówek lecz bez śliwek bo akurat nie miałam.
Drożdżówki wyszły przepyszne. Niesamowicie puszyste i delikatne. Polecam.
Przepis na 12 drożdżówek:
Składniki na ciasto:
2 i 1,2 szklanki mąki
15 g suszonych drożdży
4 łyżki cukru
2/3 szklanki mleka
1/3 kostki masła lub margaryny
1 torebka cukru waniliowego
1 jajko
Nadzienie:
250 g gotowej masy makowej
Dodatkowo rozmącone jajko do posmarowania
Sposób wykonania:
Masło lub margarynę rozpuścić, dodać mleko i wymieszać. Mleko z margaryną powinno być lekko ciepłe. Do mleka margaryny dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości około 1 cm i podzielić na 6 równych pasków.
Na każdym pasku rozsmarować równomiernie masę makową.
Posmarowane paski zawinąć w rulon tak aby powstał ślimaczek. To samo zrobić z drugą połową ciasta.
Gotowe drożdżówki układać na wyłożonej papierem blaszce i pozostawić na 20 minut żeby jeszcze podrosły. Przed wstawieniem do piekarnika wysmarować je na wierzchu rozmąconym jajkiem.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 – 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystygnięciu można posypać drożdżówki cukrem pudrem. Smacznego :-)