Puszyste ślimaczki z makiem

Puszyste ślimaczki z makiem

Znalazłam ten przepis w jednym z numerów gazety TINA. W oryginale bułeczki były z makiem i śliwkami. Ja ponieważ miałam otwartą puszkę z masą makową, postanowiłam ją wykorzystać do drożdżówek lecz bez śliwek bo akurat nie miałam.
Drożdżówki wyszły przepyszne. Niesamowicie puszyste i delikatne. Polecam.


Zdjęcie - Puszyste ślimaczki z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis na 12 drożdżówek:

Składniki na ciasto:

2 i 1,2 szklanki mąki

15 g suszonych drożdży

4 łyżki cukru

2/3 szklanki mleka

1/3 kostki masła lub margaryny

1 torebka cukru waniliowego

1 jajko


Nadzienie:

250 g gotowej masy makowej

Dodatkowo rozmącone jajko do posmarowania

Sposób wykonania:

Masło lub margarynę rozpuścić, dodać mleko i wymieszać. Mleko z margaryną powinno być lekko ciepłe. Do mleka margaryny dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości około 1 cm i podzielić na 6 równych pasków.
Na każdym pasku rozsmarować równomiernie masę makową.
Zdjęcie - Puszyste ślimaczki z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Posmarowane paski zawinąć w rulon tak aby powstał ślimaczek. To samo zrobić z drugą połową ciasta.
Zdjęcie - Puszyste ślimaczki z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotowe drożdżówki układać na wyłożonej papierem blaszce i pozostawić na 20 minut żeby jeszcze podrosły. Przed wstawieniem do piekarnika wysmarować je na wierzchu rozmąconym jajkiem.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 – 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystygnięciu można posypać drożdżówki cukrem pudrem. Smacznego :-)

Kategorie przepisów