Puszyste jagodzianki - przepis nr 4
Puszyste drożdżowe bułeczki z jagodowym nadzieniem - pyszne ! Obowiązkowo do upieczenia w sezonie jagodowym :)
przepis - maniapieczenia
Składniki (na 16 bułeczek) :
ciasto :
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml letniego mleka
- 100 g drobnego cukru
- 120 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 7 g suszonych drożdży (lub 30 g świeżych)
- 1 jajko
- duża szczypta soli
nadzienie :
- 350 g jagód
- 2 łyżki drobnego cukru
do posmarowania :
- 1 roztrzepane jajko
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać suszone drożdże (ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn), sól i cukier - wymieszać. Dodać jajko i mleko, lekko zagnieść. Stopniowo dodawać roztopione, ostudzone masło. Wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.60-90 minut (ciasto powinno podwoić objętość).
Jagody umyć, odsączyć na sitku, przebrać. Wymieszać z cukrem.
Dwie duże blachy z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, krótko zagnieść. Uformować z ciasta wałek i podzielić go na 16 równych części (po ok.60 g każda). Z każdej porcji ciasta formować placuszek, na środek nałożyć 1 łyżkę jagód z cukrem. Zlepić jak pieroga, dokładnie ściskając brzegi. Przeturlać po blacie, aby bułeczka uzyskała kształt wrzeciona.
Uformowane jagodzianki układać złączeniem do dołu na przygotowanych blachach, pozostawiając między nimi odstępy. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.35 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok.15-20 minut, aż się zarumienią (piekłam na termoobiegu w temperaturze 175°C przez ok.12 minut, obie blachy jednocześnie).
Po upieczeniu ostudzić na kratce.