Puszyste ciasto z jabłkami

Puszyste ciasto z jabłkami

Jego atutem jest właśnie puszystość: takie jest i ciasto, i masa jabłkowa, i pianka na wierzchu. Lekkie, smakowite, wykwintne, zadowoli gust wielbicieli domowych wypieków. Ja robię je zawsze po produkcji domowego ajerkoniaku, w ramach wykorzystywania białek. 

Zdjęcie - Puszyste ciasto z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • kostka margaryny
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 4 jaka
  • 5 białek
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kg jabłek
  • kisiel cytrynowy
  • 300ml soku jabłkowego

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda, pokroić w plasterki. Do garnka wlać sok jabłkowy, wrzucić jabłka, udusić. Dodać kisiel cytrynowy, zagotować mieszając. 

Margarynę rozpuścić i zostawić, aby wystygła.

Do miski miksera wlać 5 białek i ubić, pod koniec dodając 1/2 szklanki cukru. Przełożyć do innego pojemnika.

Do miski miksera wbić 4 jajka, wsypać pozostały cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli, zmiksować. Wciąż miksując dodać śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wlać tłuszcz.

Blaszkę (u mnie duża prostokątna) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach 45 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, na wierzch wyłożyć pianę i wstawić do piecyka na kolejne pół godziny. 

Zdjęcie - Puszyste ciasto z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów