Puszyste bułki na jogurcie
Pyszne bułeczki z dodatkiem jogurtu naturalnego, dzięki któremu mają wilgotny środek i zachowują świeżość również następnego dnia. Z ciastem bardzo przyjemnie się pracuje, proporcja jest wyliczona idealnie, więc zagniatanie i formowanie bułeczek to sama przyjemność :).
PRZEPIS NA PUSZYSTE BUŁKI NA JOGURCIE (8 sztuk)
Zaczyn :
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
120 ml letniego mleka
Ciasto :
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
60 g masła
200 g jogurtu naturalnego
1 jajko
Dodatkowo :
1 jajko
Jak zrobić puszyste bułki na jogurcie : Jogurt naturalny i jajko powinny być w temperaturze pokojowej, należy je wyciągnąć z lodówki na około 3 godziny przez rozpoczęciem przygotowywaniem bułek. Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, wymieszać. Dodać masło, rozetrzeć je z mąką między palcami. Dodać jogurt i jajko, mieszać łyżką aż składniki się połączą, wówczas przełożyć ciasto na blat i wyrabiać przez około 5 minut. Następnie przełożyć je z powrotem do miski, zakryć ją folia spożywczą i odstawić na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie, ponownie przełożyć ciasto na blat, podzielić na 8 równych części (pomocna będzie waga), z każdej uformować bułeczkę zawijając ciasto pod spód. Uformowane bułki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Bezpośrednio przed pieczeniem posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut (aż ładnie się zarumienią). Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.