Puree ziemniaczane z serem brie
Dziś przedstawiam łatwy przepis na doskonały dodatek do każdego dania głównego. Jedwabiste, dobrze doprawione puree z serem brie i mlekiem zachwycą każdego fana dodatków ziemniaczanych. Brie można swobodnie zastąpić camembertem. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Puree ziemniaczane z serem brie
(6 porcji)
Składniki:
- 150 g sera brie
- 900 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 1/3 szklanki mleka
- sól i mielony czarny pieprz do smaku
- świeży, posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
- Podziel ser na trójkąciki i usuń białą skórkę. Następnie pokrój go w małą kostkę i odstaw na czas gotowania ziemniaków, by nabrał temperatury pokojowej.
- Ziemniaki umieść w garnku i zalej wodą, tak by były tylko lekko przykryte. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 12-15 minut, lub do miękkości. Odcedź je i ponownie włóż do tego samego garnka. Następnie dodaj ser, mleko, sól i pieprz i rozgnieć dokładnie tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksuj w pojemniku blendera aby otrzymać jedwabisty efekt. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
- Posyp szczypiorkiem i ewentualnie pieprzem i podawaj z ulubionym daniem głównym.
Smacznego!
English version
Brie mashed potatoes
(6 servings)
Ingredients:
- 150 g brie cheese
- 900 g cubed peeled potatoes
- 1/3 cup milk
- salt and ground black pepper to taste
- chopped fresh chives
Preparation:
- Cut cheese into wedges and carefully remove rind. Chop cheese and let stand at room temperature while potato cooks.
- Place potato in a large pot and cover with water. Bring to a boil, then educe heat and simmer 12-15 minutes or until tender. Drain in a colander and return potato to pan. Add cheese, milk, salt and pepper, mash with a potato masher until smooth or use stand blender to achieve silky smooth effect.
- Garnish with chives and additional pepper, if desired.
Enjoy!