Puree z topinambura

Puree z topinambura

Dodatki do dań głównych są zdecydowanie za mało doceniane, a potrafią zmienić charakter i smak dania. Dużo z nimi eksperymentuję i staram się do każdego dania głównego podać coś nowego. Tym razem miałam pod ręką topinambura i postanowiłam zrobić z niego klasyczne puree. Był to strzał w 10, wyszło przepyszne, kremowe i delikatne. Polecam gorąco do wszystkiego:)

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Puree z topinambura

(4 porcje)

Składniki:

  • 500 g topinambura
  • 1 gałązka tymianku
  • 100 g masła
  • 1,5 litra wody
  • szczypta soli
  • 100 ml śmietanki 36 %, podgrzanej
  • sól do smaku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

  1. Obierz topinambur, pokrój na 2 cm kawałki i umieść misce z wodą z odrobiną soku z cytryny, aby proces utleniania i odbarwienia.
  2. W garnku umieść wodę, masło, tymianek, sól i doprowadź do wrzenia.
  3. Włóż do garnka topinambur i gotuj do miękkości, przez około 20 minut.
  4. Odcedź topinambura, wyrzuć tymianek i przełóż go do blendera.
  5. Blenduj dolewając powoli gorącą śmietankę, do uzyskania gładkiego puree.
  6. Dopraw solą, sokiem z cytryny i pieprzem cayenne do smaku.

Smacznego!

Zdjęcie - Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Jerusalem artichoke puree

(4 servings)

Ingredients:

  • 500g Jerusalem artichokes
  • 1 sprig of thyme
  • 100g butter
  • 1,5 litres of water
  • pinch of salt
  • 100 ml of thickened cream, warmed
  • salt to taste
  • pinch Cayenne pepper
  • freshly squeezed lemon juice to taste

Preparation:

  1. Peel Jerusalem artichoke, cut into 2 cm pieces and place in a bowl of lemon water to stop them discolouring and oxidising.
  2. In a pot place water, butter, thyme and salt to taste and bring to the boil.
  3. Add the roots and cook in the emulsion until tender, about 20 minutes.
  4. Strain off liquid, remove the thyme and place the cooked roots into a blender.
  5. Next, slowly add the hot cream to the artichokes while blending, adding just enough cream so the artichokes are at a smooth consistency.
  6. To finish, season with salt, lemon juice and cayenne pepper to taste.

Enjoy!

Zdjęcie - Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów