Puree z batatów i mascarpone
Dziś zapraszam po przepis na szybki i przepyszny dodatek do każdego dania głównego. Puree z batatów (słodkich ziemniaków) z czosnkową śmietanką, kremowym mascarpone i tymiankiem. Jest to jedno z najlepszych puree jakie jadłam, a co najważniejsze pasuje do każdego dania głównego. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Puree z batatów i mascarpone
(4 porcje)
Składniki:
- 900 g batatów, obranych i przekrojonych na połówki lub ćwiartki jeżeli są duże
- 6 ząbków czosnku, posiekane
- 1/4 szklanki śmietanki 36%
- 80 g serka mascarpone
- sól i pieprz
- 1/2 łyżki listków tymianku
Przygotowanie:
- W większym rondlu, doprowadź do wrzenia lekko osoloną wodę, włóż ziemniaki i ugotuj je do miękkości. Następnie je odcedź i zmiksuj na gładkie i puszyste puree (ew. przeciśnij przez praskę do ziemniaków).
- W małym rondelku, wymieszaj czosnek wraz ze śmietanką, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Rozetrzyj czosnek widelcem.
- Wymieszaj puree ze śmietanką z czosnkiem i mascarpone, dopraw solą i pieprzem do smaku, posyp tymiankiem i podawaj.
Smacznego!
English version
Sweet potatoes and mascarpone puree
(4 servings)
Ingredients:
- 900 g sweet potatoes, peeled and halved or quartered for very large pieces
- 6 garlic cloves, chopped
- 1/4 cup double cream
- 80 g mascarpone cheese
- salt and pepper
- 1/2 tablespoon thyme leaves
Preparation:
- Bring a large pot of water to boil. Add potatoes and cook until they are soft. Drain water and return potatoes back to pot. Mix until smooth and fluffy.
- In a small pan, combine garlic and double cream, bring to a simmer over medium-low heat. Reduce heat, cover, and cook for 10 minutes. Use a fork to mash into a paste.
- Combine mashed sweet potatoes, garlic with cream, and mascarpone. Mix well and season with salt and pepper to taste. Top with thyme and serve immediately.
Enjoy!