Puree dyniowe i dwa sposoby
U mnie w domu nie może zabraknąć puree z dyni na zimę , bo jak najdzie mnie ochota na ciasto dyniowe :-) lub dzieci poproszą o babeczki dlatego musi być obowiązkowo - zwłaszcza że to moje ulubione warzywo...
- 1 kg dyni
- 2 łyżki wody
Dynię oczyścić z miękkiego miąższu oraz skóry, pokroić dynię na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka i dusić na małym ogniu pod przykryciem - jeżeli dynia nie puszcza zbytnio soku podlewam ja odrobiną wody. Uprażoną dynię miksuję blenderem na krem i przekładam gorącą do wyparzonych wcześniej słoików i pasteryzuje w piekarniku.
- 1 kg dyni
Dynię oczyszczam ze skóry i miękkiego miąższu kroję w grubszą kostkę i wykładam na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 C ok 30-40 minut do miękkości ale żeby się zbytnio nie zrumieniła. Tak upieczoną dynie przekładam do miski i miksuję blenderem na jednolita masę - wkładam do słoików i pasteryzuję w piekarniku lub garnku.
Polecam
Wydrukuj przepis