Pulpety z dynią
Pomęczę Was jeszcze trochę tą dynią :) Dostałam ją na tyle dużą, że wystarczyła na kilka dań, między innymi jako dodatek do pulpetów. Robiłam je pierwszy raz i wyszły super, delikatne, w pysznym warzywnym sosie, mniam! :)
Składniki na ok. 5-6 porcji: (Inspiracja: "Smaki ogrodu")
Pulpety:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- ok. 400 g obranej dyni
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 3-4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 0,5 selera
- 1 mała cebula
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
- ok. 50 ml śmietany 12%
Obraną dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić na kilka minut i odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać do niej mięso, obraną i startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać i ulepić pulpety.
Marchewki, pietruszkę, cebulę oraz seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa wrzucić do dużego garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać 2-3 szklankami wody i zagotować. Do garnka włożyć pulpety i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 30-40 minut. Po tym czasie pulpety wyjąć, a sos zblendować. Dodać do niego przyprawy, śmietanę (można zagęścić sos łyżką mąki), zamieszać i ponownie włożyć pulpety. Pogotować jeszcze kilka minut i podawać na ciepło np. z kaszą.