Pulpety w sosie pomidorowo śmietanowym
Pulpety w sosie pomidorowo śmietanowym to jedno z ulubionych dań moich dzieci, moich zresztą też, bo szybko się je przygotowuje i są pyszne.
Można je podać z ryżem, ziemniakami i w sumie dowolną sałatką.
Pulpety w sosie pomidorowo śmietanowym
- 50 dkg mięsa łopatki wieprzowej ( zmielonej )
- 1 cebula duża
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- pieprz do smaku
- 500 ml sosu pomidorowego
- 250 ml śmietany 18 % do zup
- szczypta cukru
- czosnek niedźwiedzi suszony ( opcjonalnie)
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Mięso przekładamy do miski. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy cebulę i czosnek do mięsa wraz z jajkiem,dodajemy pieprz do smaku ( ja dodaję około 1/4 łyżeczki ), całą masę dokładnie mieszamy. W wilgotnych dłoniach robimy okrągłe pulpety. Pulpety panierujemy w bułce tartej. W głębokiej patelni / garnku rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpety. Wyjmujemy pulpety na talerz a do oleju dodajemy wymieszaną śmietanę z sosem pomidorowym i szczyptą cukru, lekko podgrzewamy i wtedy wkładamy delikatnie pulpety i całość zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim ( opcjonalnie ) .