Pulpety w sosie kurkowym

Pulpety w sosie kurkowym

Dzisiaj przepis na idealny, jesienny obiad!

Soczyste pulpety w kremowym sosie kurkowym.

Podaję je z tłuczonymi ziemniakami i mizerią, ale możecie wybrać makaron a nawet ryż i ulubioną surówkę, też będzie smakować świetnie!

Wspaniałe danie dla miłośników grzybów, bardzo polecam.

 

 

Zdjęcie - Pulpety w sosie kurkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

PRZEPIS NA PULPETY W SOSIE KURKOWYM (ok. 20 pulpetów)

 

Składniki na pulpety w sosie kurkowym:

700 g mielonego mięsa wieprzowego

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 jajko

250 g kurek

1,20 wywaru warzywnego

1 łyżka sosu sojowo-grzybowego

100 ml śmietanki 30%

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

mąka pszenna do obtoczenia pulpetów

1 łyżka posiekanego koperku

oliwa

sól, pieprz

 

 

Jak przygotowaniać pulpety w sosie kurkowym?

 

Kurki oczyścić, tj. włożyć do miski i zalać zimną wodą, po chwili odlać i ponownie nalać wodę. Powtarzać aż odlewana woda będzie czysta. Na koniec można jeszcze przepłukać kurki na sicie.

 

Jedną cebulę i jeden ząbek czosnku obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, smażyć przez około 3 minuty, dodać czosnek smażyć chwilę razem, następnie na patelnię wrzucić kurki. Oprószyć solą i pieprzem, smażyć przez około 5 minut, często mieszając. Odstawić.

 

Jedną cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć. Mięso włożyć do miski, dodać cebulę, czosnek, jajko oraz 1 ½ łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Dobrze wymieszać. Jeśli mięso jest mocno zbite dodać kilka łyżek zimnej wody. Z masy formować pulpety, układać je na talerzu, następnie obtoczyć w mące pszennej.

 

Wywar podgrzać, dodać sos sojowo-grzybowy. Delikatnie włożyć pulpety, gotować na małym ogniu przez 10 minut, następnie wrzucić podsmażone kurki i gotować dalej przez kolejne 10 minut.

 

Pod koniec gotowania wlać śmietankę. Zagęścić : mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do gotującego się sosu jednocześnie go mieszając. Zagotować, ściągnąć z palnika. Dodać posiekany koperek, wymieszać. Smacznego!

Kategorie przepisów