Pulpety w sosie kurkowym
 
            Dzisiaj przepis na idealny, jesienny obiad! Soczyste pulpety w kremowym sosie kurkowym. Podaję je z tłuczonymi ziemniakami i mizerią, ale możecie wybrać makaron a nawet ryż i ulubioną surówkę, też będzie smakować świetnie! Wspaniałe danie dla miłośników grzybów, bardzo polecam.
 Pin
	            
	        
	            
	            	
 	            	    
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	    
 	            	
	                Print
	            
	        
		            
				
			
			
				Pulpety w sosie kurkowymPorcje
					
						
	            
	            	
 	            	    
 	            	
	            	Pin
	            
	        
	            
	            	
 	            	    
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	    
 	            	
	                Print
	            
	        
		            
				
			
			
				Pulpety w sosie kurkowymPorcje20
pulpetówSkładniki- 700 g mielonego mięsa wieprzowego 
- 2 cebule 
- 2 ząbki czosnku 
- 1 jajko 
- 250 g kurek 
- 1,20 l wywaru warzywnego 
- 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego 
- 100 ml śmietanki 30% 
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
- mąka pszenna do obtoczenia pulpetów 
- 1 łyżka posiekanego koperku 
- oliwa 
- sól, pieprz 
- Kurki oczyścić, tj. włożyć do miski i zalać zimną wodą, po chwili odlać i ponownie nalać wodę. Powtarzać aż odlewana woda będzie czysta. Na koniec można jeszcze przepłukać kurki na sicie.
- Jedną cebulę i jeden ząbek czosnku obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, smażyć przez około 3 minuty, dodać czosnek smażyć chwilę razem, następnie na patelnię wrzucić kurki. Oprószyć solą i pieprzem, smażyć przez około 5 minut, często mieszając. Odstawić.
- Jedną cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć. Mięso włożyć do miski, dodać cebulę, czosnek, jajko oraz 1 ½ łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Dobrze wymieszać. Jeśli mięso jest mocno zbite dodać kilka łyżek zimnej wody. Z masy formować pulpety, układać je na talerzu, następnie obtoczyć w mące pszennej.
- Wywar podgrzać, dodać sos sojowo-grzybowy. Delikatnie włożyć pulpety, gotować na małym ogniu przez 10 minut, następnie wrzucić podsmażone kurki i gotować dalej przez kolejne 10 minut.
- Pod koniec gotowania wlać śmietankę. Zagęścić : mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do gotującego się sosu jednocześnie go mieszając. Zagotować, ściągnąć z palnika. Dodać posiekany koperek, wymieszać. Smacznego!
 
            