Pulpety w sosie kurkowym
Dzisiaj przepis na idealny, jesienny obiad!
Soczyste pulpety w kremowym sosie kurkowym.
Podaję je z tłuczonymi ziemniakami i mizerią, ale możecie wybrać makaron a nawet ryż i ulubioną surówkę, też będzie smakować świetnie!
Wspaniałe danie dla miłośników grzybów, bardzo polecam.
PRZEPIS NA PULPETY W SOSIE KURKOWYM (ok. 20 pulpetów)
Składniki na pulpety w sosie kurkowym:
700 g mielonego mięsa wieprzowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 jajko
250 g kurek
1,20 wywaru warzywnego
1 łyżka sosu sojowo-grzybowego
100 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
1 łyżka posiekanego koperku
oliwa
sól, pieprz
Jak przygotowaniać pulpety w sosie kurkowym?
Kurki oczyścić, tj. włożyć do miski i zalać zimną wodą, po chwili odlać i ponownie nalać wodę. Powtarzać aż odlewana woda będzie czysta. Na koniec można jeszcze przepłukać kurki na sicie.
Jedną cebulę i jeden ząbek czosnku obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, smażyć przez około 3 minuty, dodać czosnek smażyć chwilę razem, następnie na patelnię wrzucić kurki. Oprószyć solą i pieprzem, smażyć przez około 5 minut, często mieszając. Odstawić.
Jedną cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć. Mięso włożyć do miski, dodać cebulę, czosnek, jajko oraz 1 ½ łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Dobrze wymieszać. Jeśli mięso jest mocno zbite dodać kilka łyżek zimnej wody. Z masy formować pulpety, układać je na talerzu, następnie obtoczyć w mące pszennej.
Wywar podgrzać, dodać sos sojowo-grzybowy. Delikatnie włożyć pulpety, gotować na małym ogniu przez 10 minut, następnie wrzucić podsmażone kurki i gotować dalej przez kolejne 10 minut.
Pod koniec gotowania wlać śmietankę. Zagęścić : mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do gotującego się sosu jednocześnie go mieszając. Zagotować, ściągnąć z palnika. Dodać posiekany koperek, wymieszać. Smacznego!