Pulpeciki z kukurydzą
Delikatne i smaczne pulpeciki z kukurydzą ugotowane na parze z sosem sojowo-pieczarkowym wymieszane z makaronem papardelle - polecam
Na pulpeciki
- 300 g mielonego wieprzowo - wołowego
- 1 jajko
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 150 g kukurydzy z puszki
Na sos
- 4 duże pieczarki
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu winchester
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
Ponadto
- makaron papardelle
Mielone wymieszać rozgniecionym czosnkiem, jajkiem, siekana natką pietruszki sosem sojowym oraz kukurydzą i bułką tartą - żeby zagęścić mięsko. Odstawić na ok godzinkę aby przeszło przyprawami. Po tym czasie formujemy małe pulpeciki i układamy w garnku do gotowania na parze. Gotować ok 20 minut.
W międzyczasie pokroić pieczarki w plasterki i podsmażyć - -przełożyć do garnka zalać wodą, dodać sosy i gotować ok 15 minut na małym ogniu. Na patelni rozpuścić masło i wsypać mąkę szybko mieszając tak by niepowstały kluchy tylko ładnie się połączyło. Wlać łyżkę sosu i połączyć mieszając następnie przelać do garnuszka i wymieszać tak by się nam nie zważyło zagotować i odstawić.
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
Ugotowany makaron wymieszać z przygotowanym sosem i przełożyć na talerz na wierzch ułożyć pulpeciki posypać delikatnie siekaną natką pietruszki i podawać.
Smacznego
i jeszcze kilka fotek ...