Pulpeciki z kukurydzą

Pulpeciki z kukurydzą

Zdjęcie - Pulpeciki z kukurydzą   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Delikatne i smaczne pulpeciki z kukurydzą ugotowane na parze z sosem sojowo-pieczarkowym wymieszane z makaronem papardelle - polecam


Na pulpeciki

  • 300 g mielonego wieprzowo - wołowego
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g kukurydzy z puszki

 

Na sos

  • 4 duże pieczarki
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu winchester
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej

 

Ponadto

  • makaron papardelle

 

Mielone wymieszać rozgniecionym czosnkiem, jajkiem, siekana natką pietruszki sosem sojowym oraz kukurydzą i bułką tartą - żeby zagęścić mięsko. Odstawić na ok godzinkę aby przeszło przyprawami. Po tym czasie formujemy małe pulpeciki i układamy w garnku do gotowania na parze. Gotować ok 20 minut.

W międzyczasie pokroić pieczarki w plasterki i podsmażyć - -przełożyć do garnka zalać wodą, dodać sosy i gotować ok 15 minut na małym ogniu. Na patelni rozpuścić masło i wsypać mąkę szybko mieszając tak by niepowstały kluchy tylko ładnie się połączyło. Wlać łyżkę sosu i połączyć mieszając następnie przelać do garnuszka i wymieszać tak by się nam nie zważyło zagotować i odstawić.

Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.

Ugotowany makaron wymieszać z przygotowanym sosem i przełożyć na talerz na wierzch ułożyć pulpeciki posypać delikatnie siekaną natką pietruszki i podawać.

 

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

 

i jeszcze kilka fotek ...

 

 

Zdjęcie - Pulpeciki z kukurydzą   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Pulpeciki z kukurydzą   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów