Pulpeciki w sosie pomidorowym
Moja kolejna pomidorowa propozycja - zainspirował mnie przepis Nigelli na pulpeciki w sosie pomidorowym znaleziony na blogu Oli Cruz. Małe mięsne kuleczki w aromatycznym sosie bardzo pasują do makaronu - nie miałam tagliatelle, które polecała Ola, tylko bucatini ( takie trochę grubsze spaghetti z dziurką w środku ) - też było pysznie :-) Moje pulpeciki mają inny skład niż te oryginalne, ale są równie smaczne ;-)
Składniki :
pulpeciki :
- ok. 300 g mielonej łopatki wieprzowej
- pół kajzerki
- 1 jajko
- 1 mała cebulka
- sól , pieprz
- sproszkowany czosnek
sos :
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- szczypta cukru
- sól , pieprz
- 100 ml mleka 3,2 %
do posypania :
- parmezan lub tarty żółty ser
Cebulkę posiekać drobno , bułkę namoczyć , odcisnąć - dodać do mięsa, wrzucić pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na talerzu i wstawić na pół godziny do lodówki.
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z oregano. Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, dodać masło i cebulę z czosnkiem i oregano. Smażyć na małym ogniu, mieszając , aż cebula i czosnek zeszklą się, ale nie zbrązowieją.
Dodać pomidory i 1,5 szklanki zimnej wody, cukier, sól i pieprz - zagotować ( na tym etapie sos jest dość rzadki, ale później zgęstnieje ). Dodać mleko i po jednym wrzucać pulpeciki. Nie mieszać, dopóki mięso nie zmieni koloru z różowego na brązowy. Gotować częściowo przykryte przez ok.20 minut.
Podawać z makaronem, przed podaniem posypać parmezanem.