Pulled pork i panczkraut
Kochani moi Czytelnicy, od ostatnich tygodni los nie obdarowuje mnie zbytnią ilością czasu, właściwie w całości pochłania mi go nowa praca. Z wielkim żalem odkładam gotowanie w domu na weekend lub późne godziny nocne. Wszystkim możliwymi siłami staram się obronić mój bastion jakim jest dla mnie słodki kompromis, notabene to jest to, które dzięki wielu doświadczeniom kulinarnym doprowadziło mnie dziś do tego momentu w moim życiu, kiedy zdałam sobie sprawę, że jedynie w kuchni czuję się naprawdę spokojna i spełniona. Jako spełniona matka i żona życzę dziś sobie aby to nowe wyzwanie doprowadziło mnie na skraj spełnienia moich kulinarnych marzeń. Wam wszystkie Panie samych smakowitości życiowych!
Składniki na 4-6 porcji
Czas przygotowania: 12 h + 4-5 h
ok 2 kg łopatki wieprzowej
5 ząbków czosnku
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka soli (najlepiej gruboziarnista)
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
1 łyżka oleju rzepakowego
Dodatkowo
500 g kiszonej kapusty
ok 1 kg ziemniaków
1 cebula
ok 2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kminku
Przygotowanie:
1. Łopatkę myjemy, w moździerzu rozdrabniamy ziarna pieprzu, soli i ziela angielskiego, dodajemy obrane ząbki czosnku i ucieramy na pastę, nacieramy mięso, przekładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 12 godzin
2. Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni
3. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, obsmażamy mięso na dużym ogniu, przekładamy do naczynia żaroodpornego, na patelnię wlewamy odrobinę wody, za pomocą szpatułki zeskrobujemy z dna wszystkie drobinki i przelewamy do naczynia z mięsem, pieczemy łopatkę ok 4-5 godziny, raz obracamy, kiedy mięso łatwo rozdzielić za pomocą widelców to znak, że jest gotowe
4. Panczkraut - ziemniaki gotujemy,w osolonej wodzie następnie przepuszczamy przez praskę, kapustę odcedzamy i gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i kminku, zajmuje to ok 10-15 min
5. Kapustę odcedzamy, cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju z 1 łyżką masła, przekładamy do kapusty, łączymy całość z ziemniakami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
6. Pulled pork podajemy z panczkraut i powstałym z pieczenia łopatki sosem