Pulchny sernik
Bardzo delikatny i puszysty sernik , robie go na każde święta chyba niema osoby której by nie smakował a przynajmniej ja takiej nie spotkałam, lubi on jednak czasem pękać ale wystarczy odrobina cukru pudru i nic nie widać i lekki jak puch bo szybko odlatuje z talerzy :-)
Ciasto :
6 JAJEK
400 g. MAKI PSZENNEJ
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
6 ŁYŻEK DROBNEGO CUKRU BIAŁEGO
200 g. MARGARYNY DO PIECZENIA
Masa:
1 kg. SERA ŚMIETANKOWEGO (miałkiego)
5 ŻÓŁTEK
1 ŁYŻKA CUKRU WANILIOWEGO
¾ SZKLANKI OLEJU ROŚLINNEGO
¾ SZKLANKI MLEKA
2 BUDYNIE ŚMIETANKOWE
Ciasto: Do miski wrzucić przesianą mąkę z proszkiem i cukrem – wymieszać. Następnie zarobić wgłębienie i wbić żółtka oraz dodać margarynę i posiekać – zarobić ciasto i schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto kroimy na plastry i obklejamy blaszkę (SPÓD I BOKI)wcześniej wyłożona papierem do pieczenia ręce maczamy w mące ponieważ ciasto się klei . Piec w nagrzanym piekarniku 180 C termoobieg ok. 10 minut.
Masa: utrzeć żółtka z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym na puszek. Dodawać powoli ser na przemian z mlekiem i olejem – na końcu dodać budynie i zmiksować. Ubić białka z 11 jajek na sztywno , następnie dodać szklankę cukru pudru i ubijać dalej pianę by stała się delikatna. Ubitą pianę wlać do masy serowej i delikatnie wymieszać – wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika i wlać masę – ponownie wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 C.
SMACZNEGO