Pulao z ryżu
Pulao to indyjska potrawa na bazie ryżu. Istnieje wiele jej odmian i wariacji, w zależności od zastosowanych dodatków (warzywa, orzechy itp.). Poniższa wersja jest chyba jedną z najprostszych. Zazwyczaj pulao podaje się jako samodzielne danie, jednak w tym wypadku użyłam go jako dodatek do krewetek w pomidorach.
Jak dla mnie, zwykły ryż nie ma jakiegoś zachwycającego smaku i musi być albo wymieszany z jakimiś dodatkami, albo przynajmniej polany sosem, żeby mi smakował.
W tym wypadku jednak trudno było mi powstrzymać się od wyjadania go wprost z gara ;) Ryż w postaci takiego pulao jest aromatyczny i delikatnie maślany, po prostu pyszny. Gorąco polecam :)
PULAO Z RYŻU
(na 4-5 porcji)
200g ryżu basmati,
2 łyżki ghee (klarowanego masła),
3 strąki zielonego kardamonu,
2 goździki,
3 ziarenka pieprzu,
½ łyżeczki soli,
½ łyżeczki szafranu,
400ml wody
Ryż wsypać na sitko i dokładnie przepłukać.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać masło, dodać rozgnieciony kardamon, goździki oraz ziarenka pieprzu i smażyć, mieszając, około minuty. Dodać ryż (ostrożnie – pryska!) i smażyć jeszcze 2 minuty, ciągle mieszając. Dodać sól, szafran, wlać wodę i zmniejszyć ogień. Rondel przykryć i kontynuować gotowanie aż do całkowitego wchłonięcia wody.
Podawać na gorąco.
(przepis z książeczki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska")
Jak dla mnie, zwykły ryż nie ma jakiegoś zachwycającego smaku i musi być albo wymieszany z jakimiś dodatkami, albo przynajmniej polany sosem, żeby mi smakował.
W tym wypadku jednak trudno było mi powstrzymać się od wyjadania go wprost z gara ;) Ryż w postaci takiego pulao jest aromatyczny i delikatnie maślany, po prostu pyszny. Gorąco polecam :)
PULAO Z RYŻU
(na 4-5 porcji)
200g ryżu basmati,
2 łyżki ghee (klarowanego masła),
3 strąki zielonego kardamonu,
2 goździki,
3 ziarenka pieprzu,
½ łyżeczki soli,
½ łyżeczki szafranu,
400ml wody
Ryż wsypać na sitko i dokładnie przepłukać.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać masło, dodać rozgnieciony kardamon, goździki oraz ziarenka pieprzu i smażyć, mieszając, około minuty. Dodać ryż (ostrożnie – pryska!) i smażyć jeszcze 2 minuty, ciągle mieszając. Dodać sól, szafran, wlać wodę i zmniejszyć ogień. Rondel przykryć i kontynuować gotowanie aż do całkowitego wchłonięcia wody.
Podawać na gorąco.
(przepis z książeczki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska")