Puding z chałką i truskawkami
Przepyszny puding z chałką i truskawkami to bułka nasączona kremową miksturą na bazie jajek i mleka w towarzystwie słodziutkich truskawek.
Jeśli mam wybór jakie zjem śniadanie, słodkie czy wytrawne; to zawsze, ale to zawsze wybiorę wersję na słodko. Wykonanie tego przepisu nie sprawi Wam kłopotu. Puding z chałką i truskawkami to prosta propozycja na śniadanie czy deser. Pasuje idealnie do szklanki mleka lub do kubka gorącej kawy. To drugie zdecydowanie polecam;)
Wiecie co jest najlepsze? Nie potrzebujecie świeżej chałki, baa nawet lepiej jeśli już trochę ta bułka podsechła. Lekko sucha bułka lepiej będzie absorbowała kremową miksturę. Jeśli Wasza chałka jest świeżutka to polecam po przekrojeniu wstawić kawałki bułki do piekarnika na około 3-5 minut, aby lekko podsuszyć bułkę.
Puding z chałką i truskawkami Składniki- 1 duża chałka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- garść truskawek
- masło do smarowania formy
Chałkę pokroić na 1,5 centymetrowe plastry . Ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 3-5 minut, aby lekko podsuszyć bułkę.
Połączyć mleko , śmietankę, cukier i jaja. Kawałki chałki zanurzyć w miksturze i układać w naczyniu wysmarowanym masłem. Truskawki pokroić w plasterki i przełożyć nimi chałkę. Piec około 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z funkcją termoobieg.