Pudełko ze skarbami

Pudełko ze skarbami
Zdjęcie - Pudełko ze skarbami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chociaż nie jestem osobą panicznie bojącą się zdarzeń losowych takich jak pożar czy powódź, to czasami nachodzą mnie myśli co by było gdyby...
Odganiam je, by nie martwić się na zapas, ale one powracają i zmuszają do zastanowienia. Co zrobię, gdy stracę ... swoje pudełko ze skarbami? W pożarze, włamaniu lub w innych złych okolicznościach. Różowe pudełko po butach, leżące na półce z książkami, w którym chowam skrawki wspomnień. To pudełko jest mi drogie niemal jak rodzina - bo to zapis najważniejszych chwil mojego życia. Są tam między innymi sekretne listy, metka od pierwszych jeansów z Pewexu, wąs kota, mini tomik wierszy Tuwima, pierwszy mleczak Krzysia, stos laurek i zeszyt z przepisami. Ten pierwszy, który zaczęłam pisać we wczesnych latach podstawówki i do którego wciąż jeszcze coś dopisuję.
Pomyślałam, że na wszelki wypadek, żebym miała kopię cennych, przepisów zdobytych od mamy, cioć i mam koleżanek, u siebie na blogu będę co jakiś czas wpisywać jakąś recepturę. Dzisiaj - pyszna, puszysta babka marmurkowa. Zrobiłam ją w zeszłą sobotę i, jak zwykle, znikła sama nie wiem kiedy :).

Zdjęcie - Pudełko ze skarbami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


W moim pudełku ze skarbami jest też pamiętnik, do którego wpisywały się koleżanki (i koledzy!). Właśnie przed chwilą przeczytałam synkowi na dobranoc cały swój pamiętnik. Wierszyki typu ucz się ucz, bo nauka to potęgi klucz i zagięte rogi kartki (sekrety) kto tu zagląda ten tak wygląda :)
Ach, co to za wspaniałe wspomnienia! Nie raz zakręciła mi się łezka w oku. Krzysiowi tak się pamiętnik spodobał, że jutro lecę kupić dla niego! Ale czy teraz dzieci mają pamiętniki?

Zdjęcie - Pudełko ze skarbami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka marmurkowa

20 dkg cukru
20 dkg miękkiego masła
6 jajek (osobno żółtka i ubite białka)
cukier waniliowy (daję 1 łyżeczkę esencji waniliowej)
20 dkg mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao w proszku

Piekarnik nagrzać do 175°C.
Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę, dodawać po kawałku masło i ucierać aż masa będzie gładka. Dodawać po jednym żółtku i ucierać aż każde dobrze się wmiesza. Dodać wanilię. Mąkę z proszkiem do pieczenia partiami wsypywać do masy i ucierać na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Na koniec wmieszać łyżką ubite białka. Formę z kominkiem lub keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką. 2/3 ciasta wlać do formy, a do reszty pozostałej w misce dodać kakao i wymieszać łyżką. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i lekko wymieszać patyczkiem do szaszłyków lub widelcem. Piec 45 - 50 min.

Kategorie przepisów