Pudding cytrynowy
Klasyka kuchni brytyjskiej, pudding, to rodzaj deseru o stałej lub płynnej konsystencji kremowego budyniu. Znakomity deser na ciepło o smaku cytrynowym i to, chyba najlepsza wersja tego smakołyku. Puszysty, orzeźwiająco-cytrynowy i lekko płynny, przepyszny na ciepło i doskonały z lodami lub sosem waniliowym. Ja zachęcam również z truskawkami lub malinami, także znakomity.
Składniki:
- 220 g drobnego cukru
- 150 g miękkiego masła
- 4 jaja /oddzielnie żółtka i białka/
- 125 ml soku z cytryny
- starta skórka z jednej cytryny
- 125 g mąki pszennej
- szczypta proszku do pieczenia
- 250 ml mleka
Wykonanie:
- Masło ubić z cukrem na puszystą, jasną masę, dodać po jednym żółtku, sok i startą drobno skórkę z cytryny.
- Następnie przesianą mąkę z proszkiem i mleko, dobrze zmiksować.
- Białka ubić na sztywną pianę i dodać na dwa razy do ciasta, delikatnie połączyć.
- Formę żaroodporną wysmarować masłem i przelać mieszaninę.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 40 minut lub do zarumienienia.
- Po upieczeniu udekorować karmelizowanymi plastrami cytryny oraz truzkawkami.
- Podawać na ciepło.
Uwaga !
Jeśli chcemy uzyskać płynną konsystencję puddingu, a jedynie chrupiąca skórkę, należy dodać tylko 2 łyżki mąki.
Smacznego !
autor: Samantha, na podstawie przepisu: Kuchnia Brytyjska