Pudding cytrynowy

Pudding cytrynowy

Klasyka kuchni brytyjskiej, pudding, to rodzaj deseru o stałej lub płynnej konsystencji kremowego budyniu. Znakomity deser na ciepło o smaku cytrynowym i to, chyba najlepsza wersja tego smakołyku. Puszysty, orzeźwiająco-cytrynowy  i lekko płynny, przepyszny na ciepło i doskonały z lodami lub sosem waniliowym. Ja zachęcam również z truskawkami lub malinami, także znakomity.

Zdjęcie - Pudding cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 220 g drobnego cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 4 jaja /oddzielnie żółtka i białka/
  • 125 ml soku z cytryny
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 125 g mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka

Zdjęcie - Pudding cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Masło ubić z cukrem na puszystą, jasną masę, dodać po jednym żółtku, sok i startą drobno skórkę z cytryny.
  2. Następnie przesianą mąkę z proszkiem i mleko, dobrze zmiksować.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i dodać na dwa razy do ciasta, delikatnie połączyć.
  4. Formę żaroodporną wysmarować masłem  i przelać mieszaninę.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 40 minut lub do zarumienienia.
  6. Po upieczeniu udekorować karmelizowanymi plastrami cytryny oraz truzkawkami.
  7. Podawać na ciepło.

Uwaga !

Jeśli chcemy uzyskać płynną konsystencję puddingu, a jedynie chrupiąca skórkę, należy dodać tylko 2 łyżki mąki.

Smacznego !

autor: Samantha, na podstawie przepisu: Kuchnia Brytyjska

Zdjęcie - Pudding cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów