Pudding z tapioki z musem truskawkowo-rabarbarowym

Pudding z tapioki z musem truskawkowo-rabarbarowym

Jakiś czas temu natknęłam się w swojej szafce na paczuszkę tapioki, o której – przyznam z żalem – zupełnie zapomniałam. Uznałam, że najwyższa pora zakasać rękawy i wykorzystać ją do zrobienia jakiegoś pysznego śniadania albo deseru. Najprostszym, ale też bardzo smacznym sposobem jest zrobienie z tapioki mlecznego puddingu, który najlepiej smakuje z sezonowymi owocami. U mnie pudding z tapioki doskonale zgrał się z kwaskowatym musem z truskawek i rabarbaru i taką wersję śmiało polecam :)


Zdjęcie - Pudding z tapioki z musem truskawkowo-rabarbarowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PUDDING Z TAPIOKI Z MUSEM TRUSKAWKOWO-RABARBAROWYM
(2 porcje)
80g tapioki,
400ml mleka,
2 małe lub 1 większa łodyga rabarbaru,
garść truskawek,
cukier,
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Tapiokę zalać mlekiem i zostawić na noc do namoczenia (nie jest to konieczne, ale skraca później czas gotowania).
Następnego dnia zagotować i gotować, mieszając od czasu do czasu i pilnując, żeby nie przywarła do dna rondelka. Gotować 10-20 minut, aż kuleczki będą szkliste i miękkie. Na koniec dodać 1 łyżkę cukru i ekstrakt.
Rabarbar umyć, odciąć końcówki, łodygi pokroić w plasterki. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić razem w garnuszku, dodać łyżkę cukru i dusić na małym ogniu, aż owoce się rozpadną i utworzą mus (około 10 minut). Gdy mus jest gotowy, można go jeszcze dosłodzić wg uznania.
Na dno pucharków nalać mus owocowy, na wierzch wyłożyć tapiokę. Można udekorować truskawkami.
Można jeść od razu lub schłodzić w lodówce i jeść na zimno.

Zdjęcie - Pudding z tapioki z musem truskawkowo-rabarbarowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pudding z tapioki z musem truskawkowo-rabarbarowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów