Pudding chia
Dziś mam dla Was prostą przekąskę/deser przygotowany na bazie nasion szałwii hiszpańskiej czyli popularnych nasionek chia :) Jego zrobienie jest naprawdę dziecinnie proste i w zależności od tego na jaką bazę się zdecydujecie, tak będą smakowały nasionka – ja wybrałam mleko kokosowe. Polecam Wam pełnotłuste (ważne, żeby na puszce nie było napisu „light”) jest dużo smaczniejsze i ma lepszą konsystencję. Z podanych składników zrobiłam 4 słoiczki i pojemności 230 ml.
Składniki:
1 puszka mleka kokosowego (200-220 g)
3 łyżki nasion chia (4 jeśli Wasze mleko jest „light”)
1 puszka brzoskwiń z puszki (można wykorzystać dowolne świeże owoce)
kiwi
maliny
Jeśli macie na tyle czasu nasionka chia trzeba wymieszać z mlekiem i zostawić w lodówce najlepiej na całą noc. Jeśli deser ma być na już można przyśpieszyć proces gotując mleko z nasionkami jak tradycyjny budyń. Polecam Wam jednak tę pierwszą opcję.
Po nocy spędzonej w lodówce nasionka powinny zwiększyć swoją objętość, a masa ma mieć konsystencję mniej więcej kisielu. Brzoskwinie z puszki odlewamy z syropu i miksujemy w blenderze. Kiwi myjemy i kroimy na cienkie plasterki.
Do każdego naczynia wkładamy po plasterku kiwi. Wlewamy pudding chia.
Wypełniamy końca musem brzoskwiniowym i dekorujemy świeżymi malinami.
Smacznego!
ciastkożercy.pl