Ptasie mleczko babci Jadzi

Ptasie mleczko babci Jadzi
Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Jadzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Jadzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Jadzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Jadzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Jadzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Jadzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Jadzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Jadzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Jadzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Jadzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Jadzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Jadzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Jadzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki Ciasto:
  • 2 jaja
  • 0,5 k. margaryny PALMA
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 szkl. mleka
  • 2 szkl. mąki
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
  • 3 łyżki grysiku
  • 2 szkl. mleka
  • 1 k. masła lub margaryny PALMA
  • 1,5 szkl. cukru pudru
  • wanilia
Polewa:
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 łyżka masła lub margaryny PALMA
Przygotowanie

CIASTO

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem i kakao. Margarynę ucieraj z cukrem, dodając po jednym żółtku i trochę suchej mieszanki. Na końcu delikatnie wmieszaj pianę z białek. Przelej do formy i piecz w nagrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka (ok. 50 minut w 175 st. C).

MASA

Ugotuj kaszę mannę i zostaw do schłodzenia. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę dodając porcjami zimną kaszę. Dodaj sok z cytryny i wanilię i dokładnie wymieszaj.

POLEWA

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofali, dodaj masło i dokładnie wymieszaj.

Na przestudzone ciasto wyłóż krem, a na krem - polewę. Jeśli ciasto upieczesz w mniejszej formie, możesz przekroić je na dwie części, nasączyć ponczem, przełożyć krem, polać polewą i udekorować owocami - otrzymasz smaczny i efektowny biało-czarny torcik.


Historia Przepisu z szuflady babci Jadzi:

"Zadzwonił raz Michaś drogi,

że odwiedzić chce me progi.

O ratunku, rany, rety!

Czym ugoszczę? Nie mam w domu nic niestety!

Wpadł do głowy pomysł Kasi,

że coś może upitrasi.

Więc zabrała się Kasia z wprawą

i kucharzy dzisiaj żwawo.

Jest makutra już gliniana

no i pałka też drewniana,

mąka, masło, jaja, mleczko

i kakao jeszcze deczko.

Już pachnie z pieca ciasto właśnie-

jeszcze masa i będzie kraśnie.

Raz, dwa, raz, dwa, bo czas mija

szybko się Kasia uwija.

Puk, puk słyszy już niebawem-

ale ciasto gotowe - bez obawy.

Więc częstuje i gościa zachęca

ale… mina coś nietęga…

„Kasiu teraz taka moda,

że zamiast pudru idzie soda?”

Kasia aż spąsowiała

i purpurowa stoi cała.

Michasiu kochany tak się spieszyłam,

że chyba składniki pomyliłam.

I taki finał z tej opowiastki,

że zamiast Ptasiego Mleczka były tylko jego namiastki."

Kategorie przepisów