Pszenny chlebek
Chrupiący chlebek z lekko wilgotnym środkiem, do tego świeżutkie domowe masełko wprost nie można się oprzeć hm...
- 100 g zakwasu pszennego
- 400 g wody
- 550 g mąki pszennej
- 1/4 szklanki serwatki lub mleka
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
W ciepłej wodzie wymieszać zakwas, oliwę,sól, serwatkę lub mleko i drożdże powoli dosypujemy mąkę miksując - do połączenia się składników. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin najlepiej na noc. Następnego dnia przerabiam ciasto i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej wcześniej oliwą. Pozostawiam na ok 2 godzinki do wyrośnięcia - wierzch smaruje wodą i wkładam do piekarnika nagrzanego do 220 C, piekę 10 minut następnie zmniejszam temperaturę do 180 C i piec ok 35 minut. Wyjmuje chleb na kratkę i smaruję go kilkakrotnie wodą aby skórka nie była zbyt twarda. Nie kroimy go przed wystygnięciem.
Smacznego
i jeszcze kilka fotek...