Pszenny chlebek

Pszenny chlebek

Zdjęcie - Pszenny chlebek   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Chrupiący chlebek z lekko wilgotnym środkiem, do tego świeżutkie domowe masełko wprost nie można się oprzeć hm...


 

  • 100 g zakwasu pszennego
  • 400 g wody
  • 550 g mąki pszennej
  • 1/4 szklanki serwatki lub mleka
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

 

W ciepłej wodzie wymieszać zakwas, oliwę,sól, serwatkę lub mleko i drożdże powoli dosypujemy mąkę miksując - do połączenia się składników. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin najlepiej na noc. Następnego dnia przerabiam ciasto i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej wcześniej oliwą. Pozostawiam na ok 2 godzinki do wyrośnięcia - wierzch smaruje wodą i wkładam do piekarnika nagrzanego do 220 C, piekę 10 minut następnie zmniejszam temperaturę do 180 C i piec ok 35 minut. Wyjmuje chleb na kratkę i smaruję go kilkakrotnie wodą aby skórka nie była zbyt twarda. Nie kroimy go przed wystygnięciem.

 

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

 

i jeszcze kilka fotek...

Zdjęcie - Pszenny chlebek   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Pszenny chlebek   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów