Pszczółka

Pszczółka
Zdjęcie - Pszczółka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto, które potrafi osłodzić. A nawet zasłodzić!
Lekkie. Puszyste.Z cudownie chrupiącą, miodowo - migdałową skorupką.Uwaga! Podskubywanie samej skorupki gwarantowane.
Obłędnie pachnące - maślanie, karmelowo, migdałowo... słodko i przyjemnie!



Składniki na ciasto:przepis cytowany za Olą z bloga Sweet Spoon
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 200 ml słodkiej śmietany [u mnie śmietanka do kawy]
  • 1 proszek do pieczenia (30 g)
  • 1 cukier waniliowy

Składniki na polewę migdałową:
  • 2 paczki płatków migdałowych [u mnie jedna]
  • 1/2 szklanki. cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 125 g masła

Sposób przygotowania spodu ciasta:
Piekarnik nagrzac do 200 stopniJajka wbić do miski, wsypać cukier, cukier waniliowy i utrzeć na puszystą masę.Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem na bardzo wolnych obrotach.Kiedy składniki się połączą stopniowo dodawać śmietanę, łyżka za łyżką.Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok 25-27 minut aż wierzch będzie złoty.

Sposób przygotowania polewy migdałowej:
Masło rozpuścić razem z cukrem i miodem w małym garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu do momentu, kiedy polewa zyska złotawy kolor. Dosypać migdały i wszystko razem wymieszać.
Kiedy spód ciasta będzie juz gotowy, wysunąć go z piekarnika i wyłożyć na niego masę migdałową. Rozsmarować ją równomiernie, starając się zostawić 1 cm przerwę miedzy blaszką a upieczonym ciastem.Ponownie wsadzić do piekarnika na ok 10 minut aż glazura nabierze złotawego koloru.


Zdjęcie - Pszczółka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów