Pszczółka
Ciasto, które potrafi osłodzić. A nawet zasłodzić!
Lekkie. Puszyste.Z cudownie chrupiącą, miodowo - migdałową skorupką.Uwaga! Podskubywanie samej skorupki gwarantowane.
Obłędnie pachnące - maślanie, karmelowo, migdałowo... słodko i przyjemnie!
Składniki na ciasto:przepis cytowany za Olą z bloga Sweet Spoon
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 200 ml słodkiej śmietany [u mnie śmietanka do kawy]
- 1 proszek do pieczenia (30 g)
- 1 cukier waniliowy
Składniki na polewę migdałową:
- 2 paczki płatków migdałowych [u mnie jedna]
- 1/2 szklanki. cukru
- 2 łyżki miodu
- 125 g masła
Sposób przygotowania spodu ciasta:
Piekarnik nagrzac do 200 stopniJajka wbić do miski, wsypać cukier, cukier waniliowy i utrzeć na puszystą masę.Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem na bardzo wolnych obrotach.Kiedy składniki się połączą stopniowo dodawać śmietanę, łyżka za łyżką.Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok 25-27 minut aż wierzch będzie złoty.
Sposób przygotowania polewy migdałowej:
Masło rozpuścić razem z cukrem i miodem w małym garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu do momentu, kiedy polewa zyska złotawy kolor. Dosypać migdały i wszystko razem wymieszać.
Kiedy spód ciasta będzie juz gotowy, wysunąć go z piekarnika i wyłożyć na niego masę migdałową. Rozsmarować ją równomiernie, starając się zostawić 1 cm przerwę miedzy blaszką a upieczonym ciastem.Ponownie wsadzić do piekarnika na ok 10 minut aż glazura nabierze złotawego koloru.