Pstrągi pieczone z masłem czosnkowym
Nie miałam dzisiaj pomysłu na obiad - na szczęście problem rozwiązał się podczas zakupów, kiedy udało mi się kupić kilka świeżych pstrągów :) Postanowiłam je upiec - a że nie mam specjalnie doświadczenia w pieczeniu ryb, sięgnęłam do przepisu znalezionego tutaj .
Pstrągi upieczone według tego przepisu są bardzo aromatyczne i delikatne. I do tego smaczne :)
Składniki :
- 3-4 niewielkie, świeże pstrągi (wypatroszone) - po ok. 250-300 g każdy
- 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól , pieprz
- sok z cytryny
- słodka czerwona papryka
Ryby umyć, osuszyć, natrzeć solą (wewnątrz i na zewnątrz), oprószyć czarnym pieprzem, a do środka włożyć po gałązce natki. Owinąć folią aluminiową i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z masłem.
Do środka każdej ryby włożyć po łyżce masła i skropić sokiem z cytryny. Owinąć pojedynczo folią aluminiową tak, aby rozcięcie na brzuchu ryby było odsłonięte.
Zawinięte w folię ryby ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec przez ok.20-30 minut, następnie wyjąć z piekarnika i odwinąć folię - odsłonięte ryby oprószyć papryką i wstawić do piekarnika jeszcze na ok.10-15 minut, aby się zrumieniły. Można je skropić wytopionym podczas pieczenia masłem.
Podawać na gorąco.