Pstrąg ze szpinakiem i gorgonzolą

Pstrąg ze szpinakiem i gorgonzolą
Zdjęcie - Pstrąg ze szpinakiem i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 pstrąg
  • 100 g sera pleśniowego gorgonzola lub lazur
  • kilka garści szpinaku baby
  • kilka młodych ziemniaków
  • kilka kawałków cytryny kolendra
  • koperek
  • sól, świeżo mielony kolorowy pieprz
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego Kujawski tłoczonego na zimno
Przygotowanie

Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, naciąć skórę. 


Sparzyć wrzątkiem liście szpinaku i osuszyć na sitku. Ser pokroić na małe kawałki. Pstrąga przyprawić kolendrą, pieprzem i solą, również wewnątrz. Nafaszerować serem i szpinakiem. Piec na folii aluminiowej w temp. ok. 200 stopni przez 20-25 min.


Pstrąga podawać cytryną i z młodymi, ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem. Całość polać olejem słonecznikowym.

Kategorie przepisów