Pstrąg z trawą cytrynową i imbirem
Fantastyczne zestawienie ryby z dobrym sosem sojowym, sokiem z pieczonej cytryny, czosnkiem, imbirem, świeżymi ziołami i cudownie aromatyczną trawą cytrynową. Pyszne. Idealnie doprawione. Szybkie.
Pstrąg z trawą cytrynową i imbirem
Składniki:
- 2 świeże, wypatroszone pstrągi
- 2 cytryny
- 4 - 6 ząbków czosnku
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 6 plastrów świeżego imbiru
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 4 gałązki rozmarynu
- 4 gałązki świeżej szałwii
Na blachę lub do naczynia żaroodpornego wlać oliwę. Pstrągi nafaszerować czosnkiem. Do środka włożyć też rozmaryn i szałwię. Obok ułożyć trawę cytrynową (warto rozbić lub rozgnieść korzeń, wtedy trawa jest bardziej aromatyczna) i imbir. Dodać sos sojowy i ułożyć cytryny przekrojone na pół. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Piec 10 minut, przełożyć na drugą stronę i piec jeszcze 8 - 10 minut (lub odrobinę dłużej).
Smacznego:)
źródło przepisu: "I jak tu nie jeść" B. Sadowska, Wydawnictwo Otwarte