Pstrąg z trawą cytrynową i imbirem

Pstrąg z trawą cytrynową i  imbirem

Fantastyczne zestawienie ryby z dobrym sosem sojowym, sokiem z pieczonej cytryny, czosnkiem, imbirem, świeżymi ziołami i cudownie aromatyczną trawą cytrynową. Pyszne. Idealnie doprawione. Szybkie.   

Zdjęcie - Pstrąg z trawą cytrynową i  imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Pstrąg z trawą cytrynową i  imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Pstrąg z trawą cytrynową i imbirem

Składniki:

  • 2 świeże, wypatroszone pstrągi
  • 2 cytryny
  • 4 - 6 ząbków czosnku
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 6 plastrów świeżego imbiru
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 4 gałązki świeżej szałwii

Na blachę lub do naczynia żaroodpornego wlać oliwę. Pstrągi nafaszerować czosnkiem. Do środka włożyć też rozmaryn i szałwię. Obok ułożyć trawę cytrynową (warto rozbić lub rozgnieść korzeń, wtedy trawa jest bardziej aromatyczna) i imbir. Dodać sos sojowy i ułożyć cytryny przekrojone na pół. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Piec 10 minut, przełożyć na drugą stronę i piec jeszcze 8 - 10 minut (lub odrobinę dłużej).

Zdjęcie - Pstrąg z trawą cytrynową i  imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego:)

 

źródło przepisu: "I jak tu nie jeść" B. Sadowska, Wydawnictwo Otwarte

Kategorie przepisów