Pstrąg pieczony w migdałach

Pstrąg pieczony w migdałach

Udało mi się ostatnio dostać świeże i dość duże pstrągi, które z radością wykorzystałam w kuchni. Jeśli kupuję te ryby, zazwyczaj wybieram większe sztuki, ważące co najmniej 400 g, ponieważ jak zauważyłam, mniejsze mają dużo drobnych ości, utrudniających ich jedzenie. Pstrąg pieczony w migdałach to klasyka, ale dotychczas jeszcze nie próbowałam tego przepisu. Myślę, że jest to bardzo dobry przepis na wykwintny obiad lub kolację, a pracy przy przygotowaniu ryby jest właściwie bardzo mało.

Składniki:

po 1 wypatroszonym pstrągu na osobę

2-3 cytryny

sól, pieprz, tymianek

2 rozkłócone jajka

3 łyżki mąki

100 g płatków migdałowych

Pstrągi wymyj, osusz. Pokrop na zewnątrz i w środku sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, odstaw na 15 minut. Następnie za pomocą pędzla posmaruj pstrągi jajkiem i obsyp mąką. Delikatnie strzepnij nadmiar mąki, ułóż rybę w blaszce lub naczyniu żaroodpornym i obłóż płatkami migdałowymi. Możesz delikatnie posmarować wierzch ryby jajkiem, uważając, aby nie odkleić płatków. Nakryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Po 20 minutach zdejmij pokrywkę i piecz przez następne 20-30 minut. 

Zdjęcie - Pstrąg pieczony w migdałach  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Polecam również inne moje przepisy na pstrąga:

- pstrąg pieczony w folii

- pstrąg z patelni

- pstrąg z cytryną i ziołami

- pstrąg z grilla 

Kategorie przepisów