Przysmak gajowego

Przysmak  gajowego

W książce "Kuchnia Ojca Tomasza" wydanej przez "axel springer" znalazłam przepis na śledzie z grzybami. Dwa dni temu wypróbowałam go i muszę stwierdzić, że tak przyrządzone śledzie są całkiem smaczne, następnym razem dodam również trochę koncentratu pomidorowego.

Zdjęcie - Przysmak  gajowego  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

500g filetów śledziowych

3 cebule

2 garsci suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)

sól, pieprz

ostra i słodka papryka

olej

mleko**

Śledzie mocz pół godziny w mleku*. Osusz i pokrój w paski o szerokości 2cm. Wymoczone grzyby, ugotuj, można je pokroić, jednak ja zostawiłam je w większych kawałkach. Cebulę pokrój w talarki, smaż razem z grzybami, do momentu, aż cebula sie zeszkli. Przełóż do salaterki, jak przestygnie dodaj śledzie, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku, pieprze i papryką i ew. solą. Musi być dobrze doprawione, aby nie było mdłe. Najlepiej smakują po dwóch dniach.

Na koniec kilka rad Ojca Tomasza:

*Smak zbyt wymoczonych śledzi znakomicie zaostrzy odrobina  soku z cytryny lub octu winnego.

**Nie mocz śledzi w wodzie. znacznie lepsze, delikatniejsze i smaczniejsze będą wymoczone w mleku. Jeśli nie masz mleka, to wodę do moczenia zagotuj z zielem angielskim, jałowcem, liśćmi laurowymi i pieprzu. Przestudzoną zalej śledzie.

Kategorie przepisów