Przysmak gajowego
W książce "Kuchnia Ojca Tomasza" wydanej przez "axel springer" znalazłam przepis na śledzie z grzybami. Dwa dni temu wypróbowałam go i muszę stwierdzić, że tak przyrządzone śledzie są całkiem smaczne, następnym razem dodam również trochę koncentratu pomidorowego.
Składniki:
500g filetów śledziowych
3 cebule
2 garsci suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
sól, pieprz
ostra i słodka papryka
olej
mleko**
Śledzie mocz pół godziny w mleku*. Osusz i pokrój w paski o szerokości 2cm. Wymoczone grzyby, ugotuj, można je pokroić, jednak ja zostawiłam je w większych kawałkach. Cebulę pokrój w talarki, smaż razem z grzybami, do momentu, aż cebula sie zeszkli. Przełóż do salaterki, jak przestygnie dodaj śledzie, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku, pieprze i papryką i ew. solą. Musi być dobrze doprawione, aby nie było mdłe. Najlepiej smakują po dwóch dniach.
Na koniec kilka rad Ojca Tomasza:
*Smak zbyt wymoczonych śledzi znakomicie zaostrzy odrobina soku z cytryny lub octu winnego.
**Nie mocz śledzi w wodzie. znacznie lepsze, delikatniejsze i smaczniejsze będą wymoczone w mleku. Jeśli nie masz mleka, to wodę do moczenia zagotuj z zielem angielskim, jałowcem, liśćmi laurowymi i pieprzu. Przestudzoną zalej śledzie.