Przyprawa korzenna
Domowe przyprawy są najlepsze stwierdziłam to jakiś czas temu po suszeniu ostatnio moich warzyw... Widziałam podobną przyprawę piernikową u Dorotki więc nie mogłam się oprzeć zrobienia fotki mojej :-) aby moje dzieci jak dorosną również robiły - teraz to pomagały, pomagały...
- 70 g kory cynamonu
- 5 g czerwonego pieprzu w ziarnach
- 15 g ziaren kardamonu
- 10 g goździków
- 10 g ziela angielskiego
- 15 g cukru brązowego
- 15 g suszonej czerwonej papryki (sama suszę)
- 10 g gorczycy
- 2 liście laurowe
- 10 g gałki muszkatołowej
- 20 g suszonego imbiru (sama suszę)
Wszystkie składniki najpierw ucieram w moździerzu aby wydobyć z nich aromat, niektóre z nich ucieram na tarce - następnie miksuje w młynku do kawy i przesiewam przez grube sito. Zamykam w szczelnie zamkniętym pojemniku hermetycznym.
Polecam