Przerwa na herbate

Przerwa na herbate

Zdjęcie - Przerwa na herbate - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W tej przedświątecznej bieganinie warto też znaleźć trochę czasu dla siebie. Na to by z filiżanką dobrej herbaty zasiąść w fotelu, przeczytać kilka stron ulubionej książki lub przejrzeć zakupioną ostatnio gazetę, by delektować się chwilą, przegryźć ukradkiem podebraną z kuchni babeczkę. Wiem, wiem, czas ucieka i jeszcze tyle spraw do załatwienia, cala lista rzeczy do zrobienia. Jednak nie warto ścigać się z czasem, z nim ciężko wygrać.Po cóż więc stresować się tym czego i taki nie zdążymy zrobić? Cieszmy się z Świąt, które nadchodzą...
Zdjęcie - Przerwa na herbate - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Przerwa na herbate - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ucierane babeczki z żurawiną i czekoladą
         Składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • 125 g białej czekolady
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 1 jogurt naturalny - 200 ml
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g płatków migdałowych


Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po 1 jajku i ciągle ucieramy. Następne dokładamy mąkę z proszkiem i jogurt. Wszystko dokładnie ucieramy do uzyskani gładkiego ciasta.. Czekoladę siekamy nożem na kawałki średniej wielkości. Do ciasta dodajemy żurawinę i czekoladę. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek od muffinek. Posypujemy paltkami migdałowymi. Pieczemy około :20 minut w temperaturze 180°C.
Zdjęcie - Przerwa na herbate - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów