Przepyszne gofry pełnoziarniste
Dziś przedstawiam przepis na bezgrzeszne i bardzo sycące gofry pełnoziarniste. Zamiast zwykłej mąki dodajemy tą pełnowartościową, która na długo zapewni na poczucie sytości, a zamiast cukru miód – samo zdrowie! Gofry są niezwykle łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze – przepyszne! Robię zawsze podwójną porcję i odgrzewam w piekarniku następnego dnia na śniadanie. Podaję je zazwyczaj z dżemem i owocami, polecam!
Scroll down for recipe in English
Przepyszne gofry pełnoziarniste
(4-5 porcje)
Składniki:
- 2 duże jajka
- 1 ¾ szklanki mleka
- ¼ szklanki oleju
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅛ łyżeczki soli
- dżem i owoce do podania
Przygotowanie:
- Włącz i rozgrzej gofrownicę.
- W dużej misce wymieszaj dokładnie trzepaczką jaja, mleko, olej, miód, cynamon i proszek do pieczenia.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól i ponownie dokładnie wymieszaj trzepaczką do otrzymania jednolitego ciasta.
- Wylej po porcji ciasta na rozgrzaną gofrownicę i smaż do zarumienienia.
- W trakcie pieczenia kolejnych porcji przechowuj gofry w cieple i podawaj z ulubionymi dodatkami. W moim przypadku jest to dżem z owocami;)
Smacznego!
English version
Whole-wheat waffles
(4-5 servings)
Ingredients:
- 2 large eggs
- 1 ¾ cups milk
- ¼ cup oil
- 1 tablespoon honey
- ½ teaspoon ground cinnamon
- ¼ teaspoon baking soda
- 1 ½ cups whole-wheat flour
- 2 teaspoons baking powder
- ⅛ teaspoon salt
- jam and berries for serving
Preparation:
- Preheat your waffle iron.
- In a large mixing bowl whisk together the eggs, milk, oil, honey, cinnamon, and baking soda until well combined.
- Add in the flour, baking powder, and salt and whisk together just until smooth.
- When the waffle iron is hot, ladle some batter onto the center of the iron. Cook until browned.
- Keep waffles warm until you finish cooking all of them. Top with jam and berries.
Enjoy!