Przekładaniec porzeczkowy

Przekładaniec porzeczkowy

Do ciast owocowych w kremie uważam, że najlepsze są porzeczki. Ich kwaskowatosć swietnie uzupełnia słodycz kremu na bazie bitej smietany, a dodatek słodkiej porzeczkowej galaretki sprawia, że ciasto jest jeszcze lepsze i mniej kwaśne. Przekładaniec porzeczkowy, to  pyszna kompozycja smakowa i na pewno niektórych zachwyci. To wreszcie ciasto, które można smiało podać na uroczyste spotkania.

Zdjęcie - Przekładaniec porzeczkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj /oddzielnie białka i żółtka/
  • 160 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 125 g mąki tortowej
  • 100 g mączki migdałowej lub zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego

Zdjęcie - Przekładaniec porzeczkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na krem:

  • 500 ml smietany kremówki 30%
  • 125 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 200 g cukru pudru
  • 500 g świeżej czerwonej porzeczki
  • 50 g suchej galaretki
  • 200 ml wrzącej wody
  • kilka gałązek porzeczki

Zdjęcie - Przekładaniec porzeczkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie biszkoptu:

  1. Białka ubić z solą i cukrem, dodać po jednym żółtku oraz olej.
  2. Mąkę z proszkiem przesiać, dodać mączkę migdałową lub zmielone migdały i delikatnie połączyć z ubitą masą.
  3. Formę tortową wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub bułką tartą i przelać ciasto.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 175 st. C, przez 40 minut lub do suchego patyczka.
  5. Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
  6. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia.
  7. Porzeczki umyć, usunąć gałązki, kilka zostawić do dekoracji.
  8. Wymieszać z lekko stężoną galaretką.
  9. Smietanę ubić na sztywno, połączyć z cukrem pudrem i zmielonymi migdałami oraz wanilią.
  10. Na pierwszy blat wyłożyć połowę porzeczek w galaretce, następnie połowę bitej smietany.
  11. Przykryć drugim blatem i powtórzyć kolejność, odłożyć 3 łyżki na dekorację.
  12. Wierzch przekładańca porzeczkowego udekorować wkoło rozetkami oraz gałązkami porzeczek.

Smacznego ?

autor: Samantha

Zdjęcie - Przekładaniec porzeczkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów