Przekładaniec porzeczkowy
Do ciast owocowych w kremie uważam, że najlepsze są porzeczki. Ich kwaskowatosć swietnie uzupełnia słodycz kremu na bazie bitej smietany, a dodatek słodkiej porzeczkowej galaretki sprawia, że ciasto jest jeszcze lepsze i mniej kwaśne. Przekładaniec porzeczkowy, to pyszna kompozycja smakowa i na pewno niektórych zachwyci. To wreszcie ciasto, które można smiało podać na uroczyste spotkania.
Składniki na biszkopt:
- 5 jaj /oddzielnie białka i żółtka/
- 160 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 125 g mąki tortowej
- 100 g mączki migdałowej lub zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
Składniki na krem:
- 500 ml smietany kremówki 30%
- 125 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 200 g cukru pudru
- 500 g świeżej czerwonej porzeczki
- 50 g suchej galaretki
- 200 ml wrzącej wody
- kilka gałązek porzeczki
Wykonanie biszkoptu:
- Białka ubić z solą i cukrem, dodać po jednym żółtku oraz olej.
- Mąkę z proszkiem przesiać, dodać mączkę migdałową lub zmielone migdały i delikatnie połączyć z ubitą masą.
- Formę tortową wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub bułką tartą i przelać ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 175 st. C, przez 40 minut lub do suchego patyczka.
- Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
- Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia.
- Porzeczki umyć, usunąć gałązki, kilka zostawić do dekoracji.
- Wymieszać z lekko stężoną galaretką.
- Smietanę ubić na sztywno, połączyć z cukrem pudrem i zmielonymi migdałami oraz wanilią.
- Na pierwszy blat wyłożyć połowę porzeczek w galaretce, następnie połowę bitej smietany.
- Przykryć drugim blatem i powtórzyć kolejność, odłożyć 3 łyżki na dekorację.
- Wierzch przekładańca porzeczkowego udekorować wkoło rozetkami oraz gałązkami porzeczek.
Smacznego ?
autor: Samantha