Przekąski nalesnikowe

Przekąski nalesnikowe

Choć naleśniki kojarzą się nam przeważnie ze sniadaniem, to równie dobrze można je przygotować w formie przekąsek z różnymi dodatkami. I proponuje placuszki z ciasta naleśnikowego z serem i szczypiorkiem w zestawie z szynką, bazyliowym pesto i smietaną.

Nie tylko smaczne, ale ładnie podane mogą w zupełności być wspaniałą przekąską na sylwestrowy wieczór.

Zdjęcie - Przekąski nalesnikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • 180 ml mleka
  • 40 g żółtego ostrego sera
  • 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku

oraz

  • 4-5 plastrów szynki
  • 200 ml kwaśnej smietany
  • 125 g pesto bazyliowego
  • pomidorki koktajlowe
  • swieże gałązki tymianku lub mięty

Zdjęcie - Przekąski nalesnikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać jajko, mleko i drobno starty ser i szczypiorek.
  2. Wszystkie składniki dokładnie połączyć, jeśli ciasto jest za gęste dodać mleka, jeśli za rzadkie dodać mąki.
  3. Niewielką ilość oleju rozgrzać na patelni i smażyć małe, okrągłe placuszki, zarumienić z obu stron.
  4. Odstawić do wystudzenia.
  5. Na każdy naleśnik wyłożyć łyżeczkę smietany, następnie pesto bazyliowe.
  6. Szynkę pokroić w cienkie plastry i ułożyć na śmietanie, dodać połówki pomidorków, udekorować świeżymi listkami mięty lub tymianku.
  7. Podawać natychmiast.

Smacznego ?

Zdjęcie - Przekąski nalesnikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów