Przekąski nalesnikowe
Choć naleśniki kojarzą się nam przeważnie ze sniadaniem, to równie dobrze można je przygotować w formie przekąsek z różnymi dodatkami. I proponuje placuszki z ciasta naleśnikowego z serem i szczypiorkiem w zestawie z szynką, bazyliowym pesto i smietaną.
Nie tylko smaczne, ale ładnie podane mogą w zupełności być wspaniałą przekąską na sylwestrowy wieczór.
Składniki:
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajo
- 180 ml mleka
- 40 g żółtego ostrego sera
- 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
oraz
- 4-5 plastrów szynki
- 200 ml kwaśnej smietany
- 125 g pesto bazyliowego
- pomidorki koktajlowe
- swieże gałązki tymianku lub mięty
Wykonanie:
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać jajko, mleko i drobno starty ser i szczypiorek.
- Wszystkie składniki dokładnie połączyć, jeśli ciasto jest za gęste dodać mleka, jeśli za rzadkie dodać mąki.
- Niewielką ilość oleju rozgrzać na patelni i smażyć małe, okrągłe placuszki, zarumienić z obu stron.
- Odstawić do wystudzenia.
- Na każdy naleśnik wyłożyć łyżeczkę smietany, następnie pesto bazyliowe.
- Szynkę pokroić w cienkie plastry i ułożyć na śmietanie, dodać połówki pomidorków, udekorować świeżymi listkami mięty lub tymianku.
- Podawać natychmiast.
Smacznego ?