Przecier pomidorowy
Do przecieru celowo nie podaję ilości pomidorów, ponieważ każda ilość jest dobra. Osobiście przygotowałam przecier z 6 kg pomidorów i zmieściłam go do szesnastu, różnej wielkości słoiczków. Myślę, że zimą, cudownie będzie zrobić pomidorową z własnych zapasów.
Składniki pomidory odrobina oleju sól
Pomidory myjemy i nacinamy od spodu na krzyż. Gotujemy wodę na wrzątek. Do garnka wsadzamy na dno po kilka, naciętych wcześniej pomidorów i zalewamy je wrzątkiem. Czekamy chwilkę, aż zobaczymy, że zaczyna odchodzić im skórka. Sparzone pomidory wyjmujemy, obieramy ze skórki, kroimy na 4 lub 8 części i wrzucamy do dużego garnka. Ja wycięłam pomidorkom również gniazda.
Kiedy obierzemy i pokroimy wszystkie pomidory, dodajemy do garnka odrobinę oleju, a następnie stawiamy go na małym ogniu. Pomidory dusimy, co jakiś czas mieszając. Gdy pomidory zmiękną całość miksujemy i ewentualnie doprawiamy.
Gotowy przecier rozlewamy do słoiczków i pasteryzujemy 15 minut.
Składniki pomidory odrobina oleju sól
Pomidory myjemy i nacinamy od spodu na krzyż. Gotujemy wodę na wrzątek. Do garnka wsadzamy na dno po kilka, naciętych wcześniej pomidorów i zalewamy je wrzątkiem. Czekamy chwilkę, aż zobaczymy, że zaczyna odchodzić im skórka. Sparzone pomidory wyjmujemy, obieramy ze skórki, kroimy na 4 lub 8 części i wrzucamy do dużego garnka. Ja wycięłam pomidorkom również gniazda.
Kiedy obierzemy i pokroimy wszystkie pomidory, dodajemy do garnka odrobinę oleju, a następnie stawiamy go na małym ogniu. Pomidory dusimy, co jakiś czas mieszając. Gdy pomidory zmiękną całość miksujemy i ewentualnie doprawiamy.
Gotowy przecier rozlewamy do słoiczków i pasteryzujemy 15 minut.